Asocijacija žena Medžlisa Žepče organizira odlazak u Tuzlu. Posjeta će biti upriličena 11.04.2016.g. (ponedjeljak) a u cilju pridruživanju ženama Srebrenice na svaki 11. u mjesecu, kada one mirnom šetnjom podsjećaju na svoje šehide. Mi želimo na taj dan da im se pridružimo i da podijelimo tu njihovu bol, i da pokažemo da susosjećamo s njima.

Povratna karta je 10 KM, a zainteresovane žene se mogu javiti u medžlis ili kod svojih imama po džematima.

Pored toga, ova Asocijacija je bila vrlo aktivna i u proteklom periodu, te su u mjesecu martu i februaru imale nekoliko aktivnosti po džematima. Između ostalog, u narendom periodu planira se i kurs šivenja, psihološke radionice, te nastavak halke Kur’ana.


Predavanja u Balačićima

Asocijacija žena MIZ-e Žepče je u džematu Balačići dva puta organizovala druženje sa ženama. U mjesecu novembru 2015. i u martu 2016. godine. Druženje je bilo u svrhu psihološkog osnaživanja žena koje su doživjele teške traume prilikom katastrofe u 2014.godini, kada su se dogodila klizišta i poplave.
Profesorica pedagog psiholog, Vahida Bijedić je prisutnima govorila šta je to traumatični događaj, kako se manifestuje na ljude, kako ga doživljavamo, reakcije našeg tijela na traume i na kraju kako se nositi s tim, kako prihvatiti i prevazići traume.

Saradnja sa UG Medica iz Zenice: Kursevi šivanja, krojenja, tapaciranja i psihološke radionice

Asocijacija žena Medžlisa IZ-e Žepče je održala sastanke sa ženama u džematu Balačići 18.03.  i Žepče 21.03.2016. godine. Na sastanku su bile prisutne predstavnice Medice iz Zenice, Azra i Amra. Povod održavanja sastanaka jeste organizovanje kursa šivenja, krojenja i tapaciranja, kao i psiholoških radionica za žene. Kurs će trajati 6 mjeseci, a održavaće se jednom sedmično, dok će psiholog držati radionice ženama svakih 15 dana. Kurs je besplatan, ali medžlis je dužan da obezbijedi prostor adekvatan za ovu namjenu. Iz tog razloga su se odlučili za Žepče i Balačiće, jer u ovim džematima imamo prostorije koje zadovoljavaju potrebe i zahtjeve Medice. (sigurnost zbog mašina, da se ne plaćaju kirija i struja i sl.)
Sada je važno da donator i Medica odobre ove projekte za  džematlijke. Molimo Allaha dž.š. da se ovo hairli djelo i ostvari.

Mektebski čas u džematu Žepče

Muallima Sara Botić zajedno sa muallimom Amelom Dervišević održale su čas u mektebu Žepče samo za djevojčice.

Objasnile su im šerijatske propise za žene, kada postaju punoljetne, odgovarale na pitanja djevojčica. Učenice mekteba su pohvalile ovakav vid nastave a muallime su bile zadovoljne posjetom i aktivnošću djevojčica.

Čas je održan 28.02. a teme su bile: ja sam muslimanka- obrazovana, odgojena, vjernica, čista.

Halka Kur’ana u Žepču

Halka kur’ana u Žepču se održava svake srijede. Na halki je redovno 15 žena.

(Medžlis Žepče)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba