Učenici i djelatnici Osnovne škole „Begov Han“ bogatim kulturno-zabavnim programom i uz brojne goste, u petak 15. aprila, obilježili su veliki i značajni jubilej, 95. rođendan postojanja i Dan škole.

Svečanosti su se odazvali dužnosnici u vladi ZDK , ministar za rad i socijalnu politiku  Nurdžehan Šahinović, načelnik općine Žepče Mato Zovko, savjetnici za obrazovanje Asim Sinanović i Vahidin Hodžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusfović, pomoćnik Općinskog načelnka za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić, vijećnici OV Žepče, izaslanik glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Žepče Izeta ef. Efendića Senad Mujić, direktori osnovnih škola s područja općine Žepče, Zavidovića i Maglaja, ispred donatora Albin Kajmaković, predsjednik Zelenog polumjeseca ZDK Ibrahim Hadžimuminović, predsjednik  Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović, direktorica RAŽ Branka Janko, ravnatelj JU Doma kulture Žepče Miroslav Ilić, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici lokalne zajednice, bivši djelatnici škole, te brojni roditelji i učenici, kao i predstavnici medija.

Manifestacija je započela intoniranjem himne u izvedbi učenika i nastavnika Glazbene škole Katarina Kotromanić Kosača Žepče, a potom je sve prisutne pozdravio i direktor škole Adil Gačić.

"Dan škole je prilika da se zahvalmo učenicima koji su se tokom protekle godine iskazali u znanju i vanškolskim aktivnostima kao i njihovim nastavnicima koji su radili sa njima i koji su zaslužni za postignute dobre rezultate na svim takmičenjima na kojima su učestvovali naši učenici. Također se danas želim zahvaliti svima iz lokalne zajednice i šire koji su prepoznali naše napore i ustrajan rad na odgoju i obrazovanju i napretku  naše škole. Sa ponosom mogu reći da naša škola izrasta, korak po korak, u jednu savremenu odgojno-obrazovnu ustanovu zahvaljujući, prije svega, odgovornom odnosu svih uposlenika škole prema radu.

Prije svega želim zahvaliti Općini Žepče na nesebičnoj pomoći koju nam pruža u svakom pogledu, posebno onu materijalnu koja nije izostala ni proteklih godina. Uprkos prirodnoj nesreći, na našoj dvorani se uradilo puno. Zahvaljujem i ZDK koji je pomogao, ali od Kantona u ovoj godini očekujemo daleko više. Nadam se da ćemo uskoro dobiti i jednu savremenu sportsku dvoranu koja će služiti za potrebe ove škole, ali i društvenoj zajednici ", istakao je direktor Gačić.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko u svom obraćanju prisutnim uposlenicima učenicima i svim stanovnicima Mjesne zajednice Begov Han čestitao je 95. rođendan i Dan škole, kao i na svim postignućima ove obrazovne ustanove.

Načelnik je između ostaloga podsjetio prisutne na važnost prosvjetnih djelatnika koji rade na odgoju i obrazovanju naše djece, i upravo zbog toga će imati potporu i od načelnika i Općinskog vijeća, kao što je to bilo i do sada. Općina Žepče je uprkos prirodnoj nesreći, protekle godine izdvojila više sredstava od predviđenog za izgradnju školske dvorane, a tako ćemo činiti i ubuduće, te da se i viši nivoi vlast,i prije svega Kanton,  moraju uključiti u izgradnju školskih objekata, rekao je načelnik Zovko.

U ime ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZDK Mensura Sinanovića, učenicima, djelatnicima i roditeljima se obratio i čestitao Dan škole, ministar za rad i socijalnu politiku ZDK Nurdžehan Šahinović, koji je prisutnim prenio obećanje nadležnog ministarstva za pomoć pri izgradnji sportske dvorane.

 akođer je izrazio nadu da će se idući rođendan proslaviti u završenoj sportskoj dvorani.

Nakon prigodnih obraćanja, učenici su pokazali da su zaslužili sve pohvale svojih nastavnika, izveli su prigodni program kojim su uveličali današnje slavlje. Muzički dio programa upotpunili su učenici Glazbene škole „Katarina Kosača-Kotromanić“ Žepče.

Dan škole je i prilika da se sumiraju rezultati i nagrade najbolji. Tako je  najbolje rezultate u generaciji postigao učenik devetog razreda Alen Mešanović. Novčani bon u iznosu od 200 KM za učenika generacije osiguralo je preduzeće Velbos Begov Han.

Direktor škole Adil Gačić uručio je zahvalnice za donatora Albina Kajmakovića koji je protekle godine za učenike osigurao više od stotinu besplatnih obroka. Priznanja za postignute rezultate na školskim takmičenjima  uručena su nastavnici Islamske vjeronauke Muneveri Ridžal i nastavniku fizike Muzaferu Osmanoviću.

Nastavnici i učenici su u zasluženu mirovinu ispratili dugogodišnjeg i vrijednog djelatnika ove škole Dževada Mujkića.

Svjetlo dana je ovom prilikom ugledao i deseti jubilarni broj školskog lista „Behar“.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba