Danas je u Žepču u dvorani OV, a u organizaciji Općine Žepče i UNDP-a upriličena prezentacija projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“. Riječ je o projektu kojeg zajedno finansiraju vlade Švicarske i Švedske u ukupnoj vrijednosti 14,5 miliona KM, sa planom realizacije prve faze do juna 2019. godine.

Planirano je da u projektu sudjeluje 120 mjesnih zajednica iz 20 jedinica lokalne samouprave (JLS) među kojima je i općina Žepče.

U projektu su iz općine Žepče uključene MZ: Bistrica, Ciglane, Zenički put, Orahovica, Gornja Ozimica i Ljeskovica čiji su predsjednici i članovi Vijeća prisustvovali današnjoj prezentaciji.

Prezentaciju ispred UNDP-a je vodila koordinatorica projekta u BiH Maida Ganibegović, a prisutnim se na početku obratio Općinski načelnik Mato Zovko, koji je svim mjesnim zajednicama zaželio puno uspjeha u ovom projektu.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitete usluga, te provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, čiji rezultat bi se ogledao kroz proaktivne, opremljene i uzajamno povezane mjesne zajednice koje će doprinositi odgovornom ponašanju i djelovanju lokalnih samouprava prema građanima i boljem pružanju usluga.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su i pomoćnik načelnika Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić koji je ispred Općine zadužen za koordinaciju i saradnju sa odabranim mjesnim zajednicama, kao i Jasmina Islambegović koordinatorica i kontakt osoba ispred UNDP-a.

Inače, ovaj projekat se provodi od strane UNDP-a u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza općina i gradova.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba