Oko dvije stotine radnika zavidovićkog preduzeća „Krivaja Mobel“ u blokadi je skoro četiri sata držalo magistralni put M17 u mjestu Želeća. Prolazak je bio dozvoljen samo kolima hitne pomoći, kamionima koji prevoze životinje i vozačima automobila koji su učtivo zamolili za prolazak.

Radnici zavidovićke „Krivaje“ zaprijetili su da će ponovo izaći na proteste i blokirati magistralni put M17 zbog toga što žele da izvrše pritisak na pravosudne organe koji odlučuju o njihovoj sudbini i jasnim zahtjevima koje su više puta ponavljali.

- Od advokata smo saznali da je novo ročište zakazano za 1. juni. Žele samo da kupe vrijeme – ogorčeno kazuju radnici koji su blokirali saobraćajnicu.

Kažu da su nezadovoljni odlukama sudskih instanci i da su premijera Federacije BiH upozorili da će nastaviti sa blokadom najfrekventnijeg puta u BiH zato što nikakvog pomaka nema u rješavanju problema sa kojima se suočavaju. Podsjetili su da su zadnju platu u visini od 220 KM, primili prije šest mjeseci i da nemaju šta da izgube.

- 622 radnika su potpisali da neće da rade za ovu ortačku grupu a oni optužuju nas četvoricu iz sindikata da smo kolovođe. Ortačka grupa nam ne uplaćuje penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje a platu u tri dijela, po 77 maraka ponekad dobijemo – kaže Muhamed Mohovac, jedan od predstavnika radnika.

Dok je blokada trajala, jedan od nervoznih vozača došao je do nezadovoljnih radnika, popeo se na potporni zid i učtivo zamolio: „Vi imate zahtjeve prema vašoj Vladi i želite da vas saslušaju, sada saslušajte vi mene. Putujem iz Dubrovnika i krenuo sam za Slavonski Brod, student sam i molim vas da me pustite da prođem.

Bez razmišljanja su ga odmah propustili da prođe, uz komentar kako je mlad i obrazovan.

Policijske kamere i kamere novinara bilježile su izjave nezadovoljnih radnika, ali bilo je primjetno da radnici „Krivaje Mobel“ imaju podijeljene stavove o tome da li blokadu nastaviti ili ne. U pojedinim momentima je dolazilo do žučnih rasprava i polemike o tome da li da se raziđu ili ne.

- Ima nas koji smo pozajmili para da dođemo na ove proteste. Sramota je da me izdržava sin. Borio sam se za ovu državu i svašta proživio ali ovakvu patnju nisam doživio. Neka čuju svi šta govorim, a medije molim da prenesu ono što ovdje čuju. Neka čuje i sudija Ramo Ljevaković da smo sirotinja i da nemamo šta da jedemo – poručio je Mujo Smrkić, radnik u Namještaju IV.

Tek u 21 sat 15 minuta saobraćaj na M17 je počeo da se normalizuje, kada su radnici krenuli za Zavidoviće, uz komentar da će blokade puta opet biti.

(C.U:/Zepce.Ba)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba