U organizaciji Razvojne agencije Žepče 15. i 16. srpnja/jula upriličeni su Dani maline i meda „Malina“ Žepče 2016. godine. Glavni pokrovitelj manifestacije je bio općinski načelnik Mato Zovko. Svoje proizvode predstavilo je 70 proizvođača iz Žepče, Zavidovića, Maglaja, Teslića i Livna.

Na svečanosti otvaranja,  koja je održana u subotu na Gradskoj tržnici u Žepču,  prisustvovali su predstavnici javnog, političkog i društvenog života općine Žepče, predstavnici poljoprivrednih udruga i zadruga, proizvođači jagodičastog voća i meda, kao i više stotina građana općine Žepče.

Manifestaciju je otvorio općinski načelnik Mato Zovko, a prisutnima su se obratili direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko,  dr. Halil Omanović, direktor Ureda za koordinaciju projekata PCU za implementaciju programa IFAD-a pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Dževad Lalić, stručni saradnik u Švicarskom karitasu  BIH, te  Nagib Hadžić, član Uprave Zadružnog saveza Federacije BIH.

Općinski načelnik Mato Zovko naglasio je potrebu za većom podrškom svih nivoa vlasti u sektoru poljoprivrede, a posebno jagodičastom voću i pčelarstvu, granama koje su  za općinu Žepče strateške i generiraju brojna radna mjesta za ruralno stanovništvo. Potencijal općine Žepče je poljoprivreda bazirana na malim i srednjim preduzećima, trenutno sa oko 1600 porodičnih gazdinstava i 4000 poljoprivrednika koji djeluju kroz 10 poljoprivrednih zadruga i udruga poljoprivrednika, kazao je Zovko i poručio da Općina Žepče svake godine povećava stavku u općinskom proračunu namijenjenu poljoprivredi, te da podržava male proizvođače u pokretanju vlastitih biznisa. Uspješne rezultate zadruga i udruga u sektoru jagodičastog voća i pčelarstva  predstavili su Suad Hadžić, predsjednik Udruženja proizvođača malinara Željezno Polje i Nevenko Grlić, predsjednik Udruženja pčelara Žepče. Podrška za organiziranjem Dana maline i meda u Žepču pružena je od lokalnih udruga/udruženja i zadruga iz sektora jagodičastog voća i pčelarstva.Općinski načelnik Mato Zovko uručio je pohvalnice i nagrade najuspješnijim proizvođačima u 2015. godini  koji su predloženi od strane udruženja i zadruga čiji su članovi.

Nagrade su dobili:
 
Ibrahim Maličbegović (Udruženje „Pčelara“ Žepče) koji se pčelarstvom bavi 40 godina, posjeduje 80 košnica, i  aktivan je član udruženja;
Zajko Mehinović (Udruženje pčelara Matica „ Ana-Ari“ iz Željeznog Polja) , koji se  pčelarstvom bavi 20 godina, posjeduje 45 košnica, a u prošloj godini je proizveo 1300 kilograma meda i 150 kg polena.
Mufid Zvekić (Poljoprivredna zadruga „Žepački rolend“ Željezno Polje ) dugogodišnji  proizvođač maline koji je u 2015. godini proizveo 6.103 kg maline.
Šefik Bećirović (Poljoprivredna zadruga „Poljar“ Željezno Polje), koji je u 2015. godini ostvario  prinos od 3 122,9 kg maline na 1,5 dunuma površine.
Almin Ćizmić, (Udruženje poljoprivrednika „Patriot“ Željezno Polje), koji je u 2015. godini proizveo 2 170 kg na 1,2 dunuma maline Vilamet. Aktivan je i uspješan član već šestu godinu.
Enis Halilović (Udruženje poljoprivrednika „Eko Agrar“ Begov Han), koji je u 2015. godini proizveo 3290,9 kg kupine.
Ana Barbarić,(Udruženje poljoprivrednika „Žitoplod“ Žepče), koja je proizvela 11 400 kg maline Miker i 12.600 kg kupine Lohnes.

Na Sajmu su predstavljeni proizvodi od jagodičastog voća, pekmezi, kompoti, voćni likeri i rakije, proizvodi od meda, i prvo žepačko vino Primus Xepcio. Među izlagačima su bili i proizvođači opreme za navodnjavanje „Proagro“ Žepče, kao i „ Bios“ Visoko, proizvođač plastenika. Jedan od izlagača bila je izdavaćka kuća „Šahinpašić“ Sarajevo koja je predstavila stručnu poljoprivrednu literaturu. Direktorica Razvojne agencije Žepče

Branka Janko uručila je zahvalnice učesnicima manifestacije i izrazila nadu da će se ponovno sresti naredne godine na Danima maline i meda Žepče 2017.

Izlagači su bili: Udruženje „Pčelara Žepče“, Udruženje pčelara Matica „ANA-ARI“, Željezno Polje, Poljoprivredna zadruga  „Žepački Rolend“, Udruženje malinari kooperanti Ž.Polje, Poljoprivredna zadruga  „Poljar“, Udruženje Poljoprivrednika  „Patriot“ Ž.Polje ,Udruženje Poljoprivrednika „Eko Agrar“ Begov Han, Udruženje Poljoprivrednika  „Žitoplod“ Žepče.

Samostalni proizvođači: Sanel Aganović,Mehmed Delić, ,Marina Kutleša i OPG Jozo Pervan, i OPG Mara Andrić.

Gosti iz drugih općina: Udruženje Poljoprivrednika  Kopice Maglaj,Udruženje Poljoprivrednih Proizvođača Poljotes Teslić, PZ „Šumski plod“ Teslić, Udruženje žena "Krivaja -Iskra" Zavidovići, Udruženje žena "Majska ruža" Zavidovići, Udruženje polj. proizvođača Stolisnik Livno, Udruženje Žena Zejneb Zavidovići, Udruženje žena Kovači, Udruženje Agrodolina Zavidovići,

Proizvođaći likera, rakija i vina: Branko Pervan, OPG Pervan,Anto Tomas, OPG "Tomas,Zadruga "Vitis" Žepče,  i Samostalni Balukčić Goran.

Proizvođači opreme:  Pro Agro Žepče i Bios Visoko

Izdavačke kuće: TKD „Šahinpašić“ Sarajevo

Prvog dana manifestacije, u petak 15.07., održana su stručna predavanja za uzgajivače maline na teme „Savremene  tehnologije u uzgoju maline“  i „ Uzgoj, ishrana i zaštita maline od bolesti i štetočina“  o kojima je govorio mr. Adnan Maličević. Predavanje o pčelarstvu na teme  „Principi dobre pčelarske prakse“ i „ Saradnja pčelara i voćara u cilju boljih prinosa“  je održao Rajko Radivojac, pčelar iz Prijedora. O temi  „Svjetski trendovi u sektoru jagodičastog voća“ govorio je Rade Ljubojević, vl. „Sirogojno Company“ iz Sirogojna u Srbiji koji je dobitnik više prestižnih nagrada i jedna od lidera u izvozu jagodičastog voća na strana tržišta iz Srbije. Predavanja su održana u Željeznom Polju, Ozimici i Žepču a okupila su preko 500 polaznika.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba