Očuvanjem kulturne baštine i tradicije najviše se bave kulturno-umjetnička društva, koja žele sačuvati od zaborava neke lijepe starine, običaje, plesove, nošnje i mnogo detalja. Kada je u pitanju Žepče, jedno od društava koje čuva od zaborava sve lijepe starine je KUD „Slovo o Žepču“, ali ovo društvo baštini i nešto mnogo vrijednije. Bosanci i Hercegovci baštine i „merhamet“ ili dobročinstvo, a upravo je svoje dobročinstvo pokazao KUD „Slovo o Žepču“ posjetom azilnim centrima u Ljubljani, u kojim su smještene izbjegle i raseljene osobe iz Sirije, Irana, Afganistana, Eritreje itd…

Proteklog vikenda, tačnije 24.09.2016. godine, članovi KUD-a „Slovo o Žepču“ u saradnji sa KUD „Sevdah“ Ljubljana, i Društvom „Up“ Jesenice, organizovali su humanitarni koncert „Mislimo na vas“ za pomoć izbjeglicama smještenim na području Ljubljane.

KUD „Slovo o Žepču“ je uz pomoć lokalnih privrednika i MIZ Žepče, uspjelo prikupiti 345,00 € u novcu, koji je iskorišten za kupovinu osnovnih životnih namirnica, a koje su uručene izbjeglicama. Predsjednica KUD-a Zemira Mujičić ističe da su zadovoljni obavljenom misijom, ali da je to ipak samo kap u moru, jer veliki je broj osoba smještenih u azilnim centrima.

Istog dana, u večernjim satima, upriličen je humanitarni koncert, na kojem su pored žepačkog KUD-a, učešće uzeli i KŠD „Sandžak“ Kamnik - SLO, KUD „Sevdah“ Ljubljana - SLO, Društvo „Ljiljan“ Ljubljana – SLO, Društvo „UP“ Jesenice – SLO.

Nekolicina osoba smještenih u azilima dobila je dozvolu da prisustvuje ovom koncertu, te su po završetku istog imali priliku družiti se sa učesnicima i ostalim humanitarcima koji su svojim prisustvom uveličali ovo veče. Ovom prilikom prikupljen je iznos od 285,00 €, koji će se također iskoristiti za kupovinu potrebnih namirnica.

Izeta Hodžić-Jušić, Bišćanka sa stalnim boravkom u Sloveniji, bila je jedan od domaćina našoj ekipi. Izeta je život posvetila humanitarnom radu, te je tako volonter Crvenog Krsta Slovenije, Zavoda „UP“ Jesenice, Zavoda „Krug“,  Međunarodne organizacija „Waha“ i Islamske zajednice u Ljubljani. Ističe kako su izbjeglice jako skromni ljudi, vrlo druželjubivi i zahvalni na svemu što im se pruži, a najviše ih raduje prijateljski stisak ruke i topao osmjeh, u što se i naša ekipa uvjerila na licu mjesta.

Posjeta izbjegličkom kampu je u isti mah bila i emotivna i stresna. Tamo su smješteni visokoobrazovani ljudi, porodični ljudi, koji vape za šakom dostojanstva i prilikom za novi život, daleko od zveketa oružja. Ne traže ništa što im ne garantuje Konvencija o ljudskim pravima. Traže tako malo, ali nažalost, rijetko kome se taj san i ostvari. Svaki od njih je pružio iskren osmjeh zahvalnosti, ne zbog ono malo namirnica koje su držali u rukama, nego na osjećaju da neko i na njih pomisli.

Ples, pjesma i nošnja, može se iskoristiti i u druge svrhe, osim očuvanja kulturne tradicije, što su dokazala ova društva, koja su u humanitarnoj misiji, barem na jedan dan, nekome izmamili osmjeh na lice. Ostaje nada da će se oni, koji su u prilici, angažovati i poželjeti učiniti isto za ove ljude čija je sudbina neizvjesna.

Ekipa portala Žepče.ba se ujedno ovom prilikom zahvaljuje KUD „Slovo o Žepču“, Izeti Hodžić-Jušić, Zori i Muji Perenda, Faili Pašić-Bišić i svim domaćinima u Ljubljani, na prilici da upoznamo i steknemo nove prijatelje, na prilici da pronesemo vapaj onih kojima je pomoć neophodna.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba