Sutra, u srijedu 19.10.2016. godine, 32 učenika OŠ "Abdulvehab Ilhamija" Željezno Polje, koji su u prošloj školskoj godini završili 7. i 8. razred odličnim uspjehom (sve petice), ili su bili najbolji u ostalim školskim aktivnostima i na takmičenjima, zajedno sa svojim nastavnicima putuju u prijateljsku posjetu svojim vršnjacima u Tursku, Istanbul, opština Fatih.

Nakon posjete opštini Žepče i Željeznom Polju, u maju mjesecu ove godine, direktora pobratimljene škole "Orucgazi Ortaokulu" iz Istanbula, gospodina Rasima Kurtyemeza, dogovorena je posjeta učenika iz Željeznog Polja ovoj turskoj školi i opštini Fatih.

Posjeta Kurtyemeza načelniku Opštine Žepče Mati Zovki i OŠ "Abdulvehab Ilhamija" Željezno Polje proizašla je iz sporazuma Federalnog ministarstva obrazovanja o saradnji sa školama u Turskoj i školama u BiH u kojima se izučava Turski jezik.

Općinski načelnik, tom prilikom, gostima je izrazio dobrodošlicu i predstavio sistem i funkcionisanje školstva u opštini Žepče. Kroz razgovor direktor je upoznao načelnika sa načinom funkcionisanja školstva u Turskoj, zahvalio se općinskom načelniku na srdačnom prijemu, te izrazio želju da učenici, predstavnici škole iz Željeznog polja i predstavnici općine Žepče posjete njegovu školu i općinu Fatih u Istanbulu, što se sutra i sprovodi u djelo.

Učenici i nastavnici OŠ Abdulvehab Ilhamija Željezno Polje se zahvaljuju bivšem djelatniku ove škole Selveru Dizdaru, koji trenutno živi i radi u Beču, kao i njegovim prijateljima, a posebno prijatelju Burhanu iz Turske, koji su obezbijedili novac za avio-karte.

Odabrana ekipa sa sarajevskog aerodroma polijeće sutra u 11,30 sati, a povratak iz Turske je u nedjelju 23.10.2016. godine.

Opštinski načelnik Mato Zovko je dao veliku podršku ovim aktivnostima.

Uzvratna posjeta učenika iz Turske planirana je za maj mjesec naredne godine.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba