Općinski načelnik Mato Zovko boravio je u studijskoj posjeti Švedskoj, koju je organiziralo Švedsko udruženje lokalnih vlasti i regije u okviru projekata zajedničke inicijative „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, Vlada Švedske i Vlada Švicarske.

Ovaj projekat finansiraju podjednako obje Vlade, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda.

Tokom posjete, od 05. do 08.12., delegacija od 17 načelnika i gradonačelnika iz BiH boravila je u gradovima Göteborg i Borås, gdje je učestvovala u radionicama na temu „Upravljanje u lokalnoj zajednici i sudjelovanje građana u Švedskoj u upravljanju“ u cilju razmjene iskustava i preuzimanja dobrih praksi, po ugledu na primjere dobrog rukovođenja lokalnim zajednicama u Švedskoj. Načelnici i gradonačelnici upoznati su sa švedskim sistemom lokalne uprave, finansijskim, pravnim i administrativnim okvirom u donošenju odluka. Organizatori skupa predstavili su analizu stanja i trendova u vezi sa sudjelovanjem građana u Švedskoj u upravljanju na lokalnom nivou, kao i ulogu Vijeća okruga u decentraliziranom odlučivanju.

Bilo je riječi i o načinima uvođenja građana u procese upravljanja, te smjernicama kako da se poboljša dijalog između građana i vlasti.

Projekat „Jačanje uloga mjesnih zajednica u BiH“ realizuje se od aprila 2016., do juna 2019. godine.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba