U Žepču i Zavidovićima obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja se obilježava 20. marta svake godine, kako bi se promovisalo poboljšanje oralnog zdravlja širom svijeta. Ove godine Služba za školsku higijenu i Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježavaju Svjetski dan oralnog zdravlja kontinuirano među populacijom predškolske djece u svim javnim i privatnim vrtićima na području cijelog ZDK.

Dana 05 i 06.04.2017. godine u predškolskim ustanovama općina Zavidovići i Žepče održano je interaktivno predavanje i radionica koje ima za cilj da djeci približi značaj oralnog zdravlja. Tom prilikom djeci je, kroz interakciju s njima, prezentovan značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba. Također, u sklopu navedenih aktivnosti, sprovedena je i zanimljiva interaktivna radionica sa djecom.
 
Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend CURAPROX koji je donirao četkice i diplome za mališane u vrtićima širom ZDK.
 
Pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje – zdravi zubi su zdrav život.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
Služba za školsku higijenu
Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju

ocijeni
(0 glasova)
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba