Nakon što je Općinsko vijeće Žepče među prvim jedinicama lokalne samouprave u BiH prethodno dalo saglasnost, danas je u prostorijama Općine upriličeno potpisivanje Ugovora o pružanju javnih vodnih usluga između Općine Žepče i JP „Komunalno“ Žepče.

Ugovor su u ime Općine Žepče potpisali načelnik Mato Zovko i u ime JP „Komunalno“ d.o.o. Žepče direktor Mirko Šumić.

Ovim ugovorom su definirani i uređeni odnosi, prava, obaveze, odgovornosti, oblici i načini saradnje između Općine i JP „Komunalno“ Žepče u pružanju javnih vodnih usluga, vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na području općine Žepče, a koje je Općina povjerila na upravljanje JP „Komunalno“.

Ugovor je potpisan u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kroz čiju 1. fazu je predviđeno poboljšanje vodnih usluga. MEG projekat finansira Vlada Švicarske, a za implementaciju istog je zadužen Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.


Današnjoj ceremoniji potpisivanja prisustvovali su savjetnica za lokalnu upravu Švicarske ambasade u BiH Regula Bäbler, programski oficir za MEG projekat Srećko Bajić, predstavnici UNDP-a i direktorica RAŽ Branka Janko.


-“MEG je sveobuhvatan projekat: on je strateški i praktičan; oslanja se na snažnu predanost partnerskih općina i gradova, te istovremeno predstavlja i najveći iznos bespovratnih sredstava koje je Vlada Švicarske osigurala za jedan projekat u BiH. Implementacija ovog projekta predstavlja veliki izazov za sve nas”, rekla je Regula Bäbler, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj u Ambasadi Švicarske u BiH.

Inače, tokom prve četverogodišnje faze projekta, pružit će se podrška organima lokalne vlasti u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i infrastrukture za najmanje 700.000 građana, među kojima su i socijalno najugroženije kategorije stanovništva u 18 jedinica lokalne samouprave u kojima se projekat implementira. Proračun za prvu fazu projekta iznosi približno 21 milion konvertibilnih maraka i osiguran je od strane donatora.


Nakon sastanka u Općini Žepče, gosti su danas posjetili i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je smješteno u žepačkim poljima.

(D.K. Radio Žepče / Zepce.Ba)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba