U manjim količinama, ali kvalitetniju malinu u odnosu na ranije berbe, ove sezone očekuju malinari iz Željeznog Polja. Berba je već počela i može se očekivati, prema dosadašnjim pokazateljima, prosječna sezona, navode malinari širom Bosne i Hercegovine.

Teška situacija u kojoj su malinari u BiH, osmoj državi u svijetu po proizvodnji ovog voća, nije zaobišla ni poljoprivrednike u općinama Gračanica, Gradačac, Doboj-Istok i Srebrenik, koji su kooperanti Zemljoradničke zadruge "Gračanka" iz Gračanice. Poseban problem je otkupna cijena.

Sadni materijal

Smajo Omerović iz gradačačkog naselja Srnice Gornje na tri dunuma, u saradnji sa ZZ "Gračanka", prošle godine malinu je zasadio na tri dunuma. Zadruga je osigurala sadni materijal, mineralno đubrivo i stručni nadzor, a on svoj rad i ostalo.

- Malina je rodila kao nigdje! Ljudi, prolazeći ovim putem za Orašje i dalje u Hrvatsku, svraćaju pa pitaju kako sam postigao neviđen rod maline. Inače, ovdje je klima blaža, pa je i berba maline krenula desetak dana ranije nego u drugim, planinskim krajevima. Dolaze i malinari iz Željeznog Polja, poznati po proizvodnji, pa se čude. Za sedam dana ubrao sam i "Gračanki" predao 1,2 tone maline - kaže Omerović.

 

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba