Uspješno je završena ovogodišnja sajamska manifestacija “Dani maline i meda” koja se drugu godinu u organizaciji Razvojne agencije Žepče, a uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Mate Zovke, održava u Žepču.

Na sajmu se okupilo više od 60 izlagača iz gradova i općina Žepče, Zavidovići, Maglaj, Zenica, Teslić, Tuzla, Kalesija, Modriča i Šamac, koji su u prelijepo uređenom ambijentu na Gradskoj tržnici Žepče izložili veliki broj proizvoda. U ponudi su bile prerađevine od jagodičastog voća, med i prerađevine od meda, sirevi po domaćoj recepturi, povrće uzgojeno u plastenicima, široka lepeza kozmetičkih proizvoda, tinktura i ekstrakta proizvedenih u kućnoj radinosti i čiji je osnovni sastav ljekovito bilje uzgojeno u BiH.

Na svečanosti otvaranja 2. Dana maline i meda Žepče 2017. godine bili su federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore doc. dr. Bruno Bojić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurdžehan Šahinović, predsjednik Saveza udruženja, asocijacija organskih proizvođača FBiH Sejo Herceg, predstavnici sa državne, federalne, županijske i općinske razine vlasti, i brojni drugi gosti iz susjednih općina i općine Žepče.

Općinski načelnik Mato Zovko, prilikom otvaranja sajma, poručio je domaćim proizvođačima da, unatoč poteškoćama sa kojima se susreću poljoprivrednici u BIH, ne posustanu i nastave sa širenjem poljoprivrednih zasijanih površina te proizvodnjom finalnih proizvoda.

Na sajmu su dodijeljene brojne nagrade, a fond više od 60 nagrada, koje su uglavnom osigurali Razvojna agencija Žepče, kozmetika Amama, ljekarna Herbina, obrt Gordana Antolović, Proagro d.o.o. Žepče, bio je namijenjen za građane i izlagače koji su se zabavili uz nagradnu igru kolo sreće. Proglašeni su pobjednici u dvije kategorije, a nagradu za najljepši štand u sektoru jagodičastog voća dobile su žene Udruge “Mi Bospo” Tuzla i Udruge “Eko agrar” Begov Han. U kategoriji pčelarstva najljepšim štandom proglašen je onaj Udruge pčelara Žepče, a u kategoriji ostalih nagrada je dodijeljena vinariji “Povratak” Žepče. Najspecifičnijim proizvodom proglašen je onaj od meda Udruge pčelara Matica “Ana-Ari” iz Željeznog Polja, a u kategoriji jagodičastoga voća nagradu je osvojila Zadruga “Croland”.

Manifestaciju su propratile i brojne medijske kuće, a među njima i OBN i poznati televizijski kuhar Vjeko Kramer, koji je odlučio da jednu od svojih emisija Domaće je domaće snimi u Žepču. Podršku manifestaciji pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zeničko-dobojskog kantona.

U muzičkom programu sudjelovale su članice Hrvatskog kulturnog društva Naši korijeni Bistrica Žepče, glumac i komičar Semin Smajlović, učenik generacije u Glazbenoj školi Žepče Marko Markanović, i članice HKUD Naša baština Globarica Jela Dojmi i Lea Matijević.

Ovogodišnja sajamska manifestacija u Žepču trajala je tri dana, a počela je Danom zdrave hrane u okviru kojeg je dijeljeno jagodičasto voće, sokovi od maline i med djeci koja se nalaze u dječjim vrtićima Don Ivica Čondrić i Mumi, kao i korisnicima Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Žepču koje su donirali udruge i zadruge općine Žepče.

Drugog dana organizirane su edukacije za vodstvo udruga i zadruga na temu zadrugarstva i značaja zadruga u bh. društvu i svijetu u cjelini o kojoj je govorio zadružni revizor Nagih Hadžić te tema pčelarstva o kojoj je govorio doc. dr. Goran Mirjanić, sa Univerziteta u Banjoj Luci.

Poljoprivredni sajam u Žepču potvrdio je kako je već prepoznat kao mjesto razmjene međusobnih iskustava i upoznavanja poslovnih partnera, ali i kao dobra promocija domaćih proizvoda velikom broju kupaca.

Odaslane su i poruke bh političarima i cijeloj bh. vlasti da su domaći proizvodi najsigurnija hrana na stolu domaćeg čovjeka, te da su zdravi i ekološki proizvodi prioritet malog broja nacija u svijetu i da bh građani trebaju više cijeniti i podržavati domaćeg proizvođača i jesti domaće proizvode, posebno poljoprivredne.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba