Na prijedlog privrednog savjeta tadašnjeg sreza Zenica, u Žepču je 1955. godine oformljena privredna jedinica "Žepački kiseljak". Punjenje mineralne vode pod nazivom "Žepački kiseljak" je počelo iste te iste 1955. godine. Punionica je bila smještena u selu Kiseljak, oko 3 km udaljenog od Žepča. Privredna jedinica je zapošljavala 20 radnika.

Rasformiranjem srezova postojeća opština nije bila u stanju da se brine o toj privrednoj jedinici, niti su imali sluha za ulaganja u dodatnu opremu. Trebalo je nabaviti opremu za uklanjanje viška sumpordioksida i dodatno gaziranje vode sa ugljendioksidom. Privredna jedinica se uskoro, tačnije 1967. godine, ugasila. Bilo je kasnijih pokušaja, da ulaganja idu preko trgovačkog preduzeća "Nova trgovina", ali je sve ostalo na pokušajima.

Žepče je izuzetno bogato izvorima mineralnih voda, koja su locirana na sjevernim obroncima planine Žepačko raskršće. Ispitanih i lociranih je 14 izvora mineralne vode.

Planinari Zenice su često pješačili turu od doma u Pepelarimna, preko Tisovca, Smrdešice do na Žepačko raskršće i u Žepče, pa na radnički voz oko 22,00 sata. Staza je odlična, Sve je "pod nogu" do vrha Žepačkog raskršća, a potom niz obronke, od izvora do izvora. Najčešćče se išlo na izvore Divova voda i Očna voda.

U prilogu su skenirani dijelovi teksta o žepačkim kiseljacima, objavljeno u Glasniku zemaljskog muzeja Sarajevo, 1919. godine, knjiga 2. Data je i mapa sa naznačenim jačim izvorima mineralne vode, te fotografija izvorišta, sa kojega je vršeno punjenje u vremenu 1955. ÷ 1967. godine.

(Mirsad Đulbić za Zepce.Ba portal)

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba