Tehnoteka Žepče

Učenici Srednje mješovite škole "Žepče" su jučer, 20.11.2017. godine, u Zenici učestvovali na radionici koja je organizirana povodom Evropskog tjedna/sedmice robotike (EU Robotics Week - ERW). Ovogodišnji ERW 2017. u Bosni i Hercegovini u fokus je stavio najmlađu populaciju, učenike osnovnih i srednjih škola i studente, i razvijanje njihovih sklonosti ka robotici, programiranju, tehnici i tehnologiji općenito.

ERW je projekat namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope.
ERW je osnovan 2011. godine na Europskom forumu za robotiku te se od tada jednom godišnje obilježava tjedan/sedmica robotike širom Evrope, kada se održavaju radionice, predavanja, izložbe i sve ono što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji.

Naši učenici su tako dobili priliku naučiti o LEGO i mBot robotima, egzoskeletima i programiranju Arduina. Inače, Arduino je naziv za otvorenu računarsku i softversku platformu, koja omogućava dizajnerima i konstruktorima stvaranje uređaja, koji su preko računala spojeni s fizičkim svijetom.

ERW do sada nije organiziran u našoj zemlji, tako da je ovogodišnja manifestacija prva, ali, nadamo se, ne i posljednja.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: www.zepce.ba