Zbog intenzivnih padavina u većem dijelu BiH proglašeni su zimski uslovi za vožnju. Na dionicama preko planinskih prevoja, za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca, poručuju iz BIHAMK-a.

Kako nam javljaju naši čitatelji na području općine Žepče saobraćaj se odvija jako teško, uz česta izlijetanja automobila sa kolovoza. Magistralni put M17, kao i regionalni put R465 Žepče - Zavidovići, uglavnom nisu očišćeni, a kolovoz je prekriven snijegom i poledicom. Najteža situacija je na relaciji Žepče - Maglaj, kod tunela Karaula gdje je saobraćaj u totalnom kolapsu. Slično je i u samom gradu.  

Iz BIHAMK-a javljaju da na magistralnom putu M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, preko prevoja Makljen, trenutno ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi.  Posebno otežano saobraća se i na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Tuzla u mjestu Previle, gdje često dolazi zbog zastoja. U sjeverozapadnim  krajevima, kao i na širem području Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, upozoravamo na povremeno jače udare vjetra. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je također izmjenjen režim saobraćaja.

Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo, zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

S obzirom da je vikend, očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH tako i na graničnim prelazima. Posebno očekujemo pojačan promet vozila prema aktuelnim zimskim izletištima.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba