Odrastati i živjeti u društvu u kojem spoznajemo druge i drugačije od sebe, razumijemo potrebe drugih i nastojimo pomoći kada smo u mogućnosti, prava je privilegija. Učiti djecu od malih nogu da budu senzibilni prema drugima zahtijeva puno rada i zalaganja. Na ovim vrijednostima marljivo rade pedagozi i razredne starješine OŠ „Begov Han“, kao i vjeroučitelji s područja MIZ Žepče.

Naime, u srijedu, 21.11.2018. godine, polaznici vjeronauke sa područja MIZ Žepče, zajedno sa učenicima OŠ „Begov Han“, a na čelu sa glavnim imamom prof. Džaferom ef. Gračićem, direktorom škole „Begov Han“, pedagozima i razrednim starješinama, posjetili su Dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Žepču, te štićenicima Centra uručili vrijedne donacije i poklone.

Proteklih dana, polaznici vjeronauke s područja Žepča, skupljali su dobrovoljne priloge, a učenici VIII i IX razreda OŠ „Begov Han“ u utorak su priredili bazar i prodaju kolača koje su vrijedno pravile mame učenika. Sav novac od prodanih kolača namijenjen je štićenicima Centra.

Sve ove aktivnosti rađene su u sklopu obilježavanja „Mjeseca mevluda Poslanika Muhammeda a.s.“, kojima se željelo prisjetiti humanosti i širokogrudnosti Poslanika Muhammeda a.s.

-„Želimo djecu učiti humanosti, te kako uz malo napora mogu pomoći drugima, a u ovom slučaju štićenicima Centra. Naši učenici, zajedno sa svojim roditeljima, pedagozima i razrednim starješinama, uspjeli su prikupiti iznos od 170,00 KM, kao i dva paketa slatkiša, koje su predali štićenicima Centra, a ujedno su imali priliku obići Centar i upoznati se sa aktivnostima“, kazala je vjeroučiteljica Munevera Ridžal.

Također, učenici su organizovali i obilazak starijih i bolesnih mještana svoje mjesne zajednice.

-„Polaznici vjeronauke s područja medžlisa također su organizovali humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava, te smo direktorici Dnevnog centra, ispred MIZ Žepče, uručili 300,00 KM. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojima obilježavamo „Mjesec mevluda poslanika Muhammeda a.s.“, gdje smo željeli uključiti i naše najmlađe, te ih potaknuti na solidarnost i suosjećanje“, istakao je glavni imam MIZ Žepče prof. Džafer ef. Gračić.

-„Ne smijete izgubiti vjeru u humanost. Humanost je okean; ukoliko se nekoliko kapi okeana uprlja, cijeli okean ne postaje prljav“, riječi su Mahatme Ghandija, a ujedno su i inspiracija najmlađima i svima nama da ne gledamo u kapi, nego u okean i budemo od onih koji imaju srce, dušu i osjećaj empatije.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba