Mladi volonteri Crvenog kriza opcine Žepče danas su posjetili Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama.

-"Družili smo se sa djecom, korisnicima ovog centra, povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom. Ovom prilikom djeci smo uručili šarene čarapice koje simboliziraju ovaj dan, te šarene loptice i slatkiše za djecu" - istakli su volonteri u razgovoru za naš portal.

Mladi volonteri koji su učestvovali u ovoj aktivnosti kažu da je ova aktivnost jedna od najljepših koje su realizirali.

Izabela Tadić kaže da je ovo bilo jedno divno iskustvo, i da osmjesi ove djece ispunjavaju srce srećom.

-"Ova djeca u sebi nose i dijele veću ljubav od svih drugih" - istakla je Samra Džerahović.

Zerina Bećić je oduševljena brojem zagrljaja koje je u tako kratkom vremenu primila.

-"Nešto što je nama sitnica toj djeci jako puno znači, a na kraju su svi sretniji zbog toga"- prokomentarisala je Nejra Sirovica.

Predsjednica mladih CK Žepče Hanka Smajlović za kraj je istakla da ljudi trebaju raditi na smanjenju predrasuda prema ovoj djeci, što je, nažalost, u našoj zemlji još uvijek slučaj.

Love does not count chromosoms!

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD).

Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma. Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

Hromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom hromosomu nalaze se hiljade gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Hromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalazi se 23 para (46 hromosoma ukupno). U svakom paru jedan hromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba