Printaj ovu stranu

Članovi grupe „Moje Žepče“ proveli niz zanimljivih aktivnosti sa učenicima osnovnih škola

By Decembar 13, 2019 1878
Kako bi učenicima završnih razreda osnovne škole pružili priliku da se educiraju u oblasti rurarlnog razvoja i pomogli im da se odlučne za pokretanje vlastite poljoprivredne proizvodnje, članovi neformalne grupe „Moje Žepče“ dana 11.12.2019 proveli su niz zanimljivih aktivnosti.

Trideset učenika OŠ "Žepče" i OŠ  "Begov Han" posjetilo je vjerske objekte na području općine Žepče (crkvu sv. Ante Padovanskog, Ferhat-pašinu džamiju Žepče, Hram Rođenja Presvete Bogorodice Žepče), gdje su kroz govore vjerskih lidera imali priliku naučiti nešto novo o vjeri, vjerskim obredima, različitostima i sličnostima među religijama, te samoj  važnosti poštovanja drugog i drugačijeg.

Njegovanje principa izgradnje mira i suživota učenici su iskazali i kroz polaganje cvijeća na spomenik civilnim žrtvama rata, odakle su građanima općine Žepče poslali poruku mira i zajedništva.

U sklopu ove aktivnosti vršene su i posjete agrobiznisima na području općine Žepče i Zavidovići ( Bosnaplod-poslovnica Žepče, Vinarija Povratak i Frama magaraca Zavidovići). Učenici su na praktičnom primjeru vidjeli kako se sortira i smrzava malina, pune i pakuju boce vina, te koliko je zapravo isplativa proizvodnja i prerada magarećeg mlijeka u kozmetičke proizvode.

Projekat „Mladim sanagama do ruralnog razvoja“ je podržan kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost koji provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services s partnerima Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka. Isti je također podržan od strane Općine Žepče, koja je ujedno i sufinansijer projekta.

ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Petak, 13 Decembar 2019 12:51
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba

Povezani članci (po oznakama)