×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/7971

Deminerski tim uklonio eksplozivne naprave koje su juče pronašla djeca u blizini seoskog puta na ulazu u Želeću kod Žepča.

O događaju je obaviještena policija u Žepču.

Demineri Federalne uprave Civilne zaštite u prijepodnevnim satima su uklonili pet pancirnih zrna koja su pronadjena na tom lokalitetu.

-Molimo gradjane da odmah prijave policiji ili Civilnoj zaštiti ukoliko pronadju nešto sumnjivo i da ne diraju eksplozivna sredstva. Ova akcija je uspješno završena i pronadjena municija će biti uništena - kaže Blaženka Mamić, stručni saradnik za Civilnu zaštitu općine Žepče.

- Juče sam bio pored Bosne i vidio sam u plićaku granatu. Ima jedna crna vreća u kojoj se mogu napipati granate. To je odmah ispod prvog mosta na ulazu u selo - objašnjava Miroslav Petrović (14) iz Želeće koji je slučaj prepričao roditeljima.

Najvjerovatnije se radi o municiji koju je neko u ranijem periodu odbacio, jer je vidljiva tek kada se Bosna povuče, a pojedinci iz sela su uzimali granate u ruke, vjerujući da ne predstavljaju opasnost. Dio eksplozivnih naprava se nalazi u crnoj plastičnoj vreći, dok je nekoliko granata razbacano u mulju.

Naprave su udaljene dvadesetak metara od glavnog seoskog puta.

- Upozorili smo djecu da ne prilaze Bosni dok se opasnost ne otkloni, a policija je trakom obilježila mjesto gdje su djeca pronašla granate. Problem će biti ako nivo Bosne poraste ali nadamo se da će brzo intervenisati - kaže Dragana Petrović, majka dječaka koji je pronašao mine.

Ribari povremeno dolaze u neposrednu blizinu mjesta gdje se granate nalaze a i u ranijem periodu je bilo slučajeva kada su odbačene eksplozivne naprave pronađene u koritu rijeke Bosne.

{gallery}7971{/gallery}
(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba