Poveži se putem

Žepče

Dodijeljena finansijska sredstva za samozapošljavanje

Objavljeno

-

Danas, u petak 26.4.2024. godine, u sali OV Žepče su uručene Odluke o dodjeli finansijskih sredstava za samozapošljavanje. Potpisivanju ugovora su nazočili općinski načelnik Mato Zovko, pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i finansije Namik Maličbegović i korisnici novčanih sredstava.

  Na temelju Javnog poziva Općine Žepče za dodjelu novčanih sredstava za samozapošljavanje u 2024. godini, dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 101.500,00 KM.

  24 osobe su ostvarile poticaj za samozapošljavanje u iznosu od 3.500,00 KM: Marina Šimić, Adrijana Jakić, Luca Šimić, Ivanka Kajić, Mubina Memčić, Mirza Bečić, Marin Topić, Ivica Pranjić, Šefik Ridžal, Ljubica Blagojević, Mihaela Batarilo, Jasmin Čizmić, Ahmed Mašić, Almin Kafedžić, Adil Ekmekčić, Petar Karimović, Elvedina Karso, Damir Udovičić, Ismail Dubravić, Ivan Bagić, Vladimir Mijatović, Antonija Duspara, Anton Slišković i Anđelko Mijatović.

  7 osoba je ostvarilo poticaj za proširenje djelatnosti i zapošljavanje novog radnika u iznosu od 2.500,00 KM: Josipa Zrno, Ivana Šimić, Maja Stojić, Mario Udovičić, Branimir Pavlović, Emir Kamerić i Maid Halilović.

  Pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i finansije Namik Maličbegović je naveo da se na ovogodišnji javni poziv prijavilo ukupno 35 kandidata, gotovo trostruko više nego prošle godine. Prisutnima je ukratko pojasnio obaveze korisnika koje proizilaze iz ostvarene finansijske potpore: „Novčana sredstva će biti prenesena isključivo na transakcijske račune registrirane  djelatnosti, koje moraju biti registrirane u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora, u protivnom novčana sredstva neće biti doznačena. Dodijeljena novčana sredstva se koriste isključivo za plaćanje doprinosa na plaću, i moraju se pravdati tromjesečno. Sredstva će biti prenesena na temelju dokaza uplaćenih doprinosa za prethodna tri mjeseca“, kazao je Maličbegović.

  Općinski načelnik Mato Zovko istaknuo je kako Javni poziv za samozapošljavanje ide redovito svake godine, te da ga uvijek veseli kada se ljudi jave s poslovnom idejom i voljom za osnivanje obrta/tvrtke ili za proširenje već postojeće djelatnosti. Naglasio je kako se stavka za samozapošljavanje u Općinskom proračunu iz godine u godinu povećava, kao i druge stavke poput stambenog zbrinjavanja i projekata za žene i mlade, a sve s ciljem da bi se pomoglo ljudima koji ovdje žele živjeti i raditi, kao i onima koji se vraćaju u Žepče iz inozemstva.  Svim prisutnim je čestitao na poduzetnosti, te poželio puno zdravlja i poslovnog uspjeha.

  Dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 101.500,00 KM, su znatno viša u odnosu na 2023. godinu, gdje je dodijeljeni iznos sredstava za samozapošljavanje iznosio 46.500,00 KM.

  Advertisement

  Poduzetnici koji su dobili potporu su izrazili zahvalnost Općini Žepče na odobrenim sredstvima, te su istaknuli predanost razvoju svojih poslovnih ideja i doprinosu lokalnoj zajednici.

  Poticaji za samozapošljavanje imaju cilj jačati poduzetništvo i stvarati nova radna mjesta u lokalnoj zajednici. Dodjela finansijskih sredstava predstavlja podršku lokalnim poduzetnicima i opredijeljenost Općine Žepče ka poticanju gospodarskog razvoja.

  Općina Žepče

  Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal