Poveži se putem

Žepče

Koji načelnik će ove godine čestitati Dan općine Žepče?

Objavljeno

-

Ni danas, tri dana nakon održanih Lokalnih izbora u BiH, iz Centralne izborne komisije BiH nisu potvrdili rezultate za načelnika Općine Žepče,  tako da će neizvjesnost potrajati još neko vrijeme.


Iako je na ovogodišnjim lokalnim izborima za načelnika Općine Žepče na redovnim biračkim mjestima u prednosti kandidat SDA Suvad Hadžić za 330 glasova, još neko vrijeme funkciju načelnika će obnašati dosadašnji načelnik Mato Zovko (HDZ BiH).


Nakon prebrojavanja svih glasova, s obzirom na tijesnu prednost Hadžića, mogućsti za novog načelnika su podjednake, a postoji i velika mogućnost, s obzirom na dosadašnje statistike iz prethodnih izbornih ciklusa, da će i u naredne 4 godine Žepčem upravljati dugogodišnji prvi čovjek općinske administracije Mato Zovko.


Jedno je sigurno, Općinu Žepče neće predvoditi kandidat HDS-a, Andrej Kajić. Prema dostupnim informacijama Kajić je osvojio svega 2596 glasova na redovnim biračkim mjestima.


Glasovi mobilnih timova, kao i dopisni glasovi broje se u Sarajevu, a na njihove rezultate se čeka od 7 do 30 dana, potvrđeno je iz Općinske izborne komisije Žepče.


Predsjednik OIK-a Žepče Almir Mandžuka je potvrdio da su za glasanje putem mobilnih timova na području općine Žepče prijavljene 473 osobe. Dodao je da će danas u OIK-u pristupiti ponovnom brojanju glasova za biračko mjesto 075A030 – Tatarbudžak 2, i to listića za Općinsko vijeće gdje je došlo do manje greške prilikom unosa podataka.


Iz Ureda za odnose s javnošću Centralne izborne komisije BiH su rekli da se prebrojavanje glasova (mobilni timovi, dopisni) vrši u Centru za brojanje glasova u Sarajevu po principu da se prvo broje glasovi unutar BiH, pa tek onda oni pristigli izvana, što znači da će redoslijed brojanja ići na način da će se prvo brojati glasovi od mobilnih timova, zatim nepotvrđeni glasovi, glasovi iz konzularnih predstavništava dok se zadnji broje glasovi pristigli putem pošte.  


Koji načelnik će ove godine građanima prvi čestitati 14. Oktobar – Dan općine Žepče, ostaje da se vidi u narednom periodu koji je pred nama, a portal Zepce.ba kao ni do sada neće prenositi međustranačka prepucavanja, niti objavljivati optužbe jednih protiv drugih i trećih.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal