Poveži se putem

Žepče

Ovako je novinar C.U. predvidio rezultate izbora u Žepču – proročanstvo ili dobra analitika?

Objavljeno

-

Donosimo vam nevjerovatno predviđanje i najavu rezultata Lokalnih izbora u Žepču koje je na svom Facebook profilu napisao novinar i kolumnista portala Zepce.ba Cvjetko Udovičić.


Naime, C.U. je i prije zvaničnog početka predizborne kampanje za Lokalne izbore 2024. u BiH, 30. avgusta, napisao svoju projekciju izbornih rezultata za Žepče, kao da piše dan poslije izbora, 7.10.2024. godine.


Pročitajte i prosudite sami da li se radi o proročanstvu, ili je Udovičić osim novinar i kolumnista, veoma dobar politički analitičar.


Cvjetko Udovičić (30. kol.)
07.10.2024.g
-“I u Žepču su juče završeni lokalni izbori. Zvaničnih, potvrđenih rezultata još nema i po starom običaju Centralne izborne komisije (CIK), na njih ćemo morati čekati još neko vrijeme.


Prema nezvaničnim, preliminarnim rezultatima, dileme nema – budući načelnik općine Žepče je Mato Zovko (HDZ) kome mandat pripada za 56 glasova više od drugoplasiranog Suvada Hadžića (SDA). Andrej Kajić (HDS) je na trećem mjestu po broju osvojenih glasova.


Sastav Općinskog vijeća nesto je drugačiji, za razliku od ranijih godina, kada je HDZ imao apsolutnu dominaciju. Parlamentarne stranke su: Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatski demokratski savez (HDS), Socijaldemokratska partija (SDP) i Narod i pravda (NiP).


Međutim, umjesto 14 vijećničkih mjesta koje je HDZ imao 2020. godine, sada u lokalni parlament ulazi sa 9 osvojenih mandata.
Zahvaljujući solidnom odzivu birača, SDA ima vijećnika više nego 2020. godine, pa u lokalni parlament ulazi sa tačno osam mandata.


Iako su imali žestoku kampanju u HDS-u su uspjeli da osvoje četiri mandatna mjesta. Malo glasova im je nedostajalo da uzmu i peti mandat ali izborna statistika je neumoljiva.


SDP-u pripadaju trì mandata, pa će u narednom periodu, isti vijećnici kao i do sada biti: Elvis Botić, Armina Hajdarević i Muhamed Čolić.


NiP će i ovaj put imati jednog vijećnika, a unutar Naroda i pravde vodila se utrka između Amera Ahmića i Nijaza Derlića koji su imali približan broj glasova.


Od deset kandidovanih političkih partija, polovina njih nije uspjela da pređe izborni prag, a brojne žalbe upućene na izborni proces u Žepču, neće uticati na konačan ishod ovogodišnjih lokalnih izbora.” – napisao je Cvjetko Udovičić na svom fb profilu 30.8.2024. godine.

Iako prema trenutnim dostupnim informacijama Udovičić ima vrlo mala odstupanja u brojkama, ostaje da se vidi koliko je bio u pravu nakon objavljivanja konačnih rezultata.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal