Poveži se putem

Žepče

Begov Han: Donirali kuću Lamiji Okanović, ona nakon dva dana iznenadila donatore

Objavljeno

-

||||

Dvanaestogodišnja Lamija Okanović iz Begovog Hana, sve do početka ovog mjeseca, živjela je u trošnoj i oronuloj kućici sa ocem Nedžadom. Kuća na brdu iznad Begovog Hana sada je prazna a Lamija je na poklon dobila novu, lijepo opremljenu kuću, nedaleko od magistralne ceste M17.

– Uz pomoć donatora, kupili smo plac, obezbjedili građevinski materijal i izgradili kuću u kojoj  sada Lamija stanuje. I zvanično – to je njena kuća. Ovo je deveta  kuća koju je po sistemu „ključ u ruke“ izgradila Humanitarna organizacija „Osmijeh BH“ – objašnjava Emina Kamerić, predsjednica udruženja.

Dva dana nakon što je uselila u novoizgrađenu kuću, Lamija je pozvala svoje dobrotvore – na kafu. Još uvijek ushićena zbog iznenadnog komfora, kaže da najviše vremena provodi u svojoj sobi.

– Nisam imala ništa, a sada imam sve. Ovakvu sobu, kao što je moja, nisam smjela ni da sanjam. Još uvijek ne mogu doći sebi. Željela sam da ih počastim kahvom, iako nije pošteno, oni meni kuću – ja njima kahvu – šaljivo kazuje Lamija Okanović.

Bez majke odrasta od svoje treće godine, a otac Nedžad koji radi u “Nansiju” nije bio u mogućnosti da osigura krov nad glavom. Njih dvoje život nije mazio, pa im rješavanje stambenog pitanja još uvijek djeluje nestvarno.

Advertisement

Kuća u koju su uselili odiše čistoćom i urednošću, uređena sa stilom i opremljena potpuno novom opremom, primjer je uspješno završenog projekta bez ijedne falinke.

– Imali smo podršku općinskih struktura vlasti u Žepču, a tu je i naš Ćazim Huskić – Hadžija, bez čije podrške ne bi mogli sve završiti. Brojni vlasnici privatnih preduzeća i pojedinci iz cijelog svijeta pokazali su svoje ljudsko lice i pomogli nam da Lamiji završimo kuću – kaže Emina Kamerić.

Dodaje da je dug spisak privatnih donatora koji učestvuju u mnogim projektima „Osmijeha“ i najavljuje da će biti još mnogo humanitarnih projekata.

Jedna od onih koja je, još u ranijem periodu, sa simboličnim iznosom potpomogla „Osmijeh BH“ iz Begovog Hana je i Senada Memčić koja kao medicinska sestra radi u Švicarskoj, kaže da će i u budućnosti pomoći projekte „Osmjeha“.

– Bitno je da donacija ode u prave ruke. „Osmijeh“ je već stekao povjerenje i radujem se da ima sve više dijaspore koja se uključuje u njihove akcije. Želim im mnogo uspjeha – kaže Senada Memčić.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal