Crni caj moze smanjiti rizik od nastanka raka jajnika, objavili su americki naucnici, prenosi internet portal Daily mail. Studija je pokazala da zenama koje su pile najmanje dvije solje crnog caja dnevno, za 30 procenata je smanjen rizik od dobijanja ove opake bolesti. Rak jajnika po ucestalosti, zavisno od zemlje do zemlje, zauzima trece ili peto mjesto. U ukupnoj smrtnosti zena od raka reproduktivnih organa, ova opaka bolest je na prvom mjestu. Upravo to je nagnalo americke naucnike da urade studiju koja ce pokazati da li je caj djelotvoran u smanjenju rizika od ove teske bolesti. Studija koju su proveli americki naucnici pokazala je da je caj djelotvoran u smanjenju rizika od nastanka ove opake bolesti. Smatra se da antioksidantne supstance koje se nalaze u caju poboljsavaju rad krvnih zila u ljudskom organizmu. Studija je provedena u SAD-u na 414 zena, od kojih je pola vec imalo dijagnosticiran rak jajnika. Blizu 4,400 zena umre svake godine od raka jajnika. Britanska doktorica Catherin Hood izjavila je da je i ranije radjena slicna studija koja je pokazala slicne rezultate. Zenama koje su pile dvije ili vise solja caja dnevno, smanjen je rizik od nastanka raka jajnika za 48 procenata. Rak jajnika je tesko dijagnosticirati zbog nedostatka simptoma u ranim fazama bolesti i brzeg sirenja malignih celija po tijelu, te se zbog toga rak kod vise od polovine zena otkrije tek u uznapredovanoj fazi bolesti. Najcesci simptomi, koji ukoliko su ucestali nekoliko sedmica, a koji ukazuju na rak jajnika su: nadimanje, karlicna ili abdominalna bol, teskoce prilikom jela i osjecaj sitosti ubrzo nakon zapocinjanja obroka, simptomi infekcije urinarnog trakta (nagla potreba za mokrenjem ili cesto mokrenje).