Poveži se putem

Porodica i zdravlje

Obrezivanje penisa: Prednosti, rizici i kako se ovaj postupak najčešće provodi?

Objavljeno

-

Uklanjanje kožice na penisu smanjuje rizik od mnogih bolesti, a postupak je jednostavan i brz.

Obrezivanje penisa je hirurško uklanjanje prepucija, odnosno, kože koja pokriva vrh muškog spolnog organa. Ovaj postupak najrašireniji je u Sjedinjenim Američkim Državama i dijelovima Afrike i Bliskog Istoka te manje u Evropi. Osim što ima vjerske i estetske indikacije, izvodi se i zbog medicinskih razloga.

Najčešće se obrezuje novorođenčad i to do deset dana nakon poroda, ali i starija djeca te odrasli zbog sljedećih stanja:

– balanitisa – oticanje prepucija

– balanopostitisa – upala vrha i prepucija penisa

– parafimoze – nemogućnost vraćanja uvučene kožice u prvobitni položaj

Advertisement

– fimoze – nemogućnost uvlačenja prepucija

Fimoza je obično prirođena kod koje je frenulum (tkivo kojim je prepucij vezan za glavić) kratak, ali može se javiti i zbog povrede.

Parafimoza je vrlo ozbiljno i opasno stanje kod kojeg se suženi prepucij navuče preko glavića i zaglavi, što može uzrokovati prekid cirkulacije i potencijalno gangrenu. Ako sumnjate na parafimozu, odmah se obratite ljekaru jer ovo stanje treba hitno tretirati.

Prednosti obrezivanja penisa

Obrezivanje penisa ima i mnoge zdravstvene prednosti kao što su:

– bolja higijena spolovila

– smanjen rizik od raka penisa

– smanjenje rizika od spolno prenosivih bolesti poput HIV-a i herpesa

Advertisement

– smanjena učestalost mokraćnih infekcija

– smanjen rizik od upale kod žena nakon spolnog odnosa

– prevencija fimoze, balanitisa i balanopostitisa

Uprkos suprotnim glasinama, obrezivanje nema utjecaja na plodnost muškarca, a rezultati nekoliko istraživanja o tome kako obrezivanje utječe na seksualni užitak dali su različite rezultate. Neka od njih nisu pronašla nikakav učinak, dok je kod drugih otkrivena povećana osjetljivost.

Rizici obrezivanja penisa

Posljedice i rizici vezani uz obrezivanje su rijetki, ali mogu se javiti i to najčešće kod odraslih. Neki od njih su:

– krvarenje iz rane

– infekcija

Advertisement

– bol

– reakcije na anesteziju

– komplikacije kod zarastanja rane, ožiljci

– podljev ili otečenost na penisu

– obrezivanje premalo ili previše kožice

– promjena u osjećaju tokom spolnog odnosa

Postupak obrezivanja kod djece i odraslih

Obrezivanje penisa kod novorođenčadi traje vrlo kratko – oko 20 minuta i izvodi se pod općom anestezijom, dok kod odraslih može trajati do pola sata i može se izvoditi pod lokalnom anestezijom. Obrezivanje u oba slučaja obavlja urolog.

Advertisement

Tokom postupka ljekar će prvo procijeniti koliko kožice treba odstraniti, potom, na penis stavlja posebni plastični prsten. Samo obrezivanje vrši se skalpelom kojim se odstranjuje kožica, a ona preostala šije se resorbirajućim koncem.

Obrezivanje kod djece se ne izvodi ako je dijete rođeno prijevremeno, ima slab imunitet ili ima prirođen poremećaj u razvoju spolno-mokraćnog sistema.

Oporavak od obrezivanja penisa

Nakon postupka preporučuje se mirovanje i svakodnevno pranje rane blagim sapunom i redovito previjanje. Normalno je da je penis lagano crven ili s modricama nekoliko dana nakon obrezivanja, kako kod djece, tako i kod odraslih. No, ako primijetite probleme s mokrenjem, jaku bol, pojačano crvenilo ili otok koji ne prolazi ni nakon par dana, obratite se liječniku.

Odrasli se nakon obrezivanja moraju suzdržavati od spolnih odnosa kako ne bi došlo do pucanja šavova, kao i sportskih aktivnosti te težeg fizičkog rada i to unutar četiri sedmice od obrezivanja. Ljekar vam može prepisati i lijek koji će spriječiti jutarnje erekcije.

N1

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal