Poveži se putem

Žepče

Članovi grupe „Moje Žepče“ proveli niz zanimljivih aktivnosti sa učenicima osnovnih škola

Objavljeno

-

Kako bi učenicima završnih razreda osnovne škole pružili priliku da se educiraju u oblasti rurarlnog razvoja i pomogli im da se odlučne za pokretanje vlastite poljoprivredne proizvodnje, članovi neformalne grupe „Moje Žepče“ dana 11.12.2019 proveli su niz zanimljivih aktivnosti.

Trideset učenika OŠ “Žepče” i OŠ  “Begov Han” posjetilo je vjerske objekte na području općine Žepče (crkvu sv. Ante Padovanskog, Ferhat-pašinu džamiju Žepče, Hram Rođenja Presvete Bogorodice Žepče), gdje su kroz govore vjerskih lidera imali priliku naučiti nešto novo o vjeri, vjerskim obredima, različitostima i sličnostima među religijama, te samoj  važnosti poštovanja drugog i drugačijeg.

Njegovanje principa izgradnje mira i suživota učenici su iskazali i kroz polaganje cvijeća na spomenik civilnim žrtvama rata, odakle su građanima općine Žepče poslali poruku mira i zajedništva.

U sklopu ove aktivnosti vršene su i posjete agrobiznisima na području općine Žepče i Zavidovići ( Bosnaplod-poslovnica Žepče, Vinarija Povratak i Frama magaraca Zavidovići). Učenici su na praktičnom primjeru vidjeli kako se sortira i smrzava malina, pune i pakuju boce vina, te koliko je zapravo isplativa proizvodnja i prerada magarećeg mlijeka u kozmetičke proizvode.

Projekat „Mladim sanagama do ruralnog razvoja“ je podržan kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost koji provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services s partnerima Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka. Isti je također podržan od strane Općine Žepče, koja je ujedno i sufinansijer projekta.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal