Poveži se putem

Žepče

Članovi žepačkog UABNOR-a na obilježavanju 76. godišnjice “Bitke za ranjenike”

Objavljeno

-

Polaganjem cvijeća i spuštanjem karanfila u Neretvu, obilježena je 76. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjica pobjede nad fašizmom. Manifestaciji je prisustovalo nekoliko hiljada antifašista iz BiH i susjednih zemalja.

Prisjetili su se palih boraca, ali i vrijednosti antifašizma koje su, kako poručuju i danas jako potrebne.

Pjesmom, povicima smrt fašizmu sloboda narodu , kao i polaganjem cvijeća i spuštanjem 76 karanfila u Neretvu okupljeni antifašisti iz raznih krajeva bivše Jugoslavije prisjetili su se onih koji su položili svoje živote, kao i vremena zajedništva. Ovdje su stigli i iz najudaljenijih krajeva sa željom da među mladima probude potrebu za zajedništvom koje je, kako kažu vladalo u doba njihove mladosti.

“Mnogo važnije je da na iskustvima tog žrtvovanja te snage naroda, volje, ideje se nadahnemo za budućnost. Mi danas kad govorimo o 1943. godini moramo misliti o 2043., o budućnosti”, poručio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Među brojnim delegacijama koje su se došle pokloniti žrtvama iz 1943. godine u Jablanicu je stigla i delegacija UABNOR-a općine Žepče.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal