Poveži se putem

Kultura

Dani šejha: U Žepču održana promocija knjige “Žepče nije Siget” autora Safeta Derviševića

Objavljeno

-

U sklopu ovogodišnjih Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka upriličena je promocija knjige „Žepče nije Siget„ autora Safeta Derviševića. U prepunoj sali Općinskog vijeća o sadržaju i porukama iz knjige govorili su promotori Dževad Kesić  pisac i doc.dr. Esad Nadžak, te autor knjige Safet Dervišević.

Najveća vrijednost knjige, prema riječima Dževada Kesića, je kultura sjećanja sa istinom bez mržnje, koja nudi dosta dokumenata i istorijske građe. Derviševićeva knjiga, kako je istakao Kesić, nudi dio ratne, poratne i današnje istine o Žepču. U knjizi, kako je kazao Kesić, autor je suprostavio istinu naspram laži.

Promotor Nadžak kazao je da je knjiga vrijedan podložak za napise i zapise o kojima će se baviti drugi, te da  široko otvara vrata za iskorake iz plemenskih stega koje su još uvijek na ovim prostorima dominirajuće.

-“Autor se odlučio na poduhvat koji je u istraživačkom smislu izuzetno releventan i koji osvjetljava neke događaje, posebno one najtragičnije, radi boljeg razumijevanja povijesti, a posebno ratne i poratne apokalipse koja nije zaobišla ni žepački prostor”, istakao je  Nadžak.

Sadržaj knjige je posvećen potrebi da se bilježi i pamti kako se ne bi zaboravilo, kazao je autor. U knjizi se isprepliću prošlost i sadašnjost, te ukupni međunacionalni odnosi na žepačkom prostoru u posljednjih nekoliko decenija.

( R.Ag. )

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal