Poveži se putem

Žepče

Dekanatski susret krizmanika Žepačkog i Tuzlanskog dekanata

Objavljeno

-

Dekanski susret krizmanika za mlade Žepačkog i Tuzlanskog dekanata održan je 5. ožujka 2016. već šestu godinu za redom u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. U Žepču je na susretu u Katoličkom školskom centru „don Bosco“ bilo prisutno 80 krizmanika iz Žepča, Maglaja i Radunica, a Katolički školski centar „sv. Franjo“ u Tuzli, ugostio je taj dan 52 buduća krizmanika iz Tuzle, Lukavca, Morančana, Dragunje i Husina.

Susrete su pripremili i vodili volonteri i animatori NCM Ivan Pavao II.

Na početku susreta mlade su pozdravili domaćini susreta vlč. Predrag Stojčević u Žepču i vlč. Vlatko Rosić u Tuzli. Oni su pozdravili sve sudionike, zahvalili dragom Bogu na prekrasnom daru zajedništva te pozvali mlade da budu aktivni sudionici susreta i da sa Susreta pođu obogaćeni s novim iskustvima. U Godini Milosrđa, krizmanici su na ovom Susretu prvi put razmišljali o talentima i darovima kojima ih je Bog obdario. Shvatili su da je potrebno svoje talente razvijati dijeleći ih s drugima, a darove Duha Svetoga živjeti u svakodnevnom životu. Predstavljanjem svojih talenata i darova, koje su mladi crtali na hamer papirima, završio je prvi dio Susreta. Sudionici su prepoznali pjevanje, sviranje različitih instrumenata, literarno pisanje, ljubav prema fizici, biologiji, kuhanju, duhovnoj jakosti za pomoć drugima i crtanje, kao svoje darove i talente. Neki su svoje darove na Susretu i demonstrirali, pa smo vidjeli lijepih crteža i slavlje mise je uveličano pjevanjem i sviranjem krizmanika.

Kojim sve pravcima možemo rasti u vjeri, krizmanici su razmišljali kroz model koji im je ponuđen na drugom dijelu Susreta. Rastemo li u vjeri svjedočenjem, čitanjem Svetog Pisma, ispunjavanjem svakodnevnih dužnosti ili molitvom i slavljem svete mise? O svojem osobnom doživljaju vjere, promišljali su crtanjem stabla na kojem su prikazali trenutke svojega života u kojima je vjera u Oca milosrđa odigrala veliku ulogu. Zanimljivo je bilo slušati snažna iskustva u vjeri koja su doživjeli mladi koji se pripremaju za sakrament potvrde.

Susret je završio sakramentom ispovijedi i slavljenjem sv. Mise koje su predvodili vlč. Vlatko Rosić u Tuzli i vlč. Josip Jelić u Žepču. Oni su pozvali krizmanike da nastave rasti u svojoj vjeri i poslije primanja sakramenta potvrde, te da nesebično dijele svoje talente.

Iz Centra za mlade zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli pri organizaciji Dekanatskih susreta krizmanika: dekanima i domaćinima susreta, upravama KŠC-a Tuzla i Žepče, svim župnicima, volonterima te svim krizmanicima.

Advertisement

(kta/i.g.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal