Poveži se putem

Žepče

Duzel Group i S.A.I.L.A. Wood – uspješne strane investicije u Žepču

Objavljeno

-

U okviru Aftercare programa sa partnerima za 2014, 8. aprila, predstavnici FIPA-e, Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te Razvojne agencije Žepča posjetili su firmu Duzel Group d.o.o. iz Žepča i firmu S.A.I.L.A. Wood d.o.o. Žepče, saopćeno je iz Agencije FIPA.

Duzel Group je hrvatska investicija u BiH gdje posluje od 2003. godine. U okviru Duzel Group djeluju tri firme i to Duzel, Arkada i Euromont i bave se drvnom i metalnom industrijom. Svoje proizvode izvoze na tržište Italije, Brazila, Rusije i Srbije. Do sada su u svoje pogone i proširenje kapaciteta u BiH investirala oko 3 miliona eura. Broje 120 zaposlenih. Do kraja 2014 planiraju zaposliti 30 dodatnih radnika.

Firme koje se bave proizvodnjom metala su 100% izvozno orjentirane, dok firma iz drvne industrije 30% svojih proizvoda izvozi, a 70% prodaje na bh tržištu.

S.A.I.L.A. Wood koja predstavlja italijansku investiciju, se također bavi proizvodnjom i preradom drveta i u Bosni i Hercegovini je prisutna već 15 godina. Njihov proizvodni program se 100% izvozi u Italiju.

Među probleme sa kojima se suočavaju u BiH kada je u pitanju njihovo poslovanje, investitori ističu nepostojanje Zakona u šumama u FBiH, te problem sa Šumskim privrednim društvom Zeničko-dobojskog kantona vezano za kupovinu trupaca, a preko trgovca što u konačnici čini nabavnu cijenu 15% skupljom, navodi se u saopćenju.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal