Poveži se putem

Kultura

Dvije predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gostuju u Žepču

Objavljeno

-

U sklopu saradnje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa ustanovama kulture na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, Bosansko narodno pozorište sa dvije predstave gostuje Žepču.

Predstava za djecu „Talas hladnog vremena“ nastala prema tekstu Charlesa Waya, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Zeničkog pozorišta bit će izvedena u utorak, 7. novembra u 12 sati u Domu kulture Žepče.

Kako ističe reditelj, „'Talas hladnog vremena’ je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“

U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević-Čeliković i Mensur Begičević. 

Nagrađivana predstava „Sve to je iz kuće“ nastala prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. i 26. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ na repertoaru je istog dana.

Izvedba ove predstave planirana je u utorak, 7. novembra u 19.30 sati u Domu kulture Žepče. „Sve to je iz kuće“ je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece.

Advertisement

Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima…

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bio zadužen Miran Kuduzović, a za kostimografiju Amina Musić. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal