Poveži se putem

Kultura

Fondacija “Kemal Bakaršić”: Izuzetno vrijedna donacija novih naslova Općoj biblioteci Žepče

Objavljeno

-

U vrijeme kad se nema novaca ni za osnovne potrebe, a kamoli za knjige, evo jedne lijepe akcije potekle iz Fondacije Kemal Bakaršić, koja je realizirana u ovogodišnjem Zimskom salonu knjige.  Radi se o donaciji knjiga bibliotekama u vrijednosti od 14.000 KM, čiji je fond knjiga smanjen ili ih ne mogu nabaviti.

Lijepa vijest je da je ovo druga godina otkako Fondacija “Kemal Bakaršić” uspješno realizira akcije u smislu poticanja bibliotečke djelatnosti u BiH, a još ljepša vijest je ta da su i za naredne tri godine sredstva već obezbijeđena.

Knjige su nabavljane isključivo od bosanskohercegovačkih izdavača: Buybook, Naklada Mate, Sarajevo Publishing, Šahinpašić, University Press, TR Sara, Bosanska riječ i Vrijeme.

Gospođa Lorraine Pelerman, Amerikanka koja se zainteresirala za stanje biblioteka u Bosni i Hercegovini, pružila je potporu u realiziranju svih ciljeva Fondacije, i osigurala sredstva koja će ove godine biti, uglavnom, raspoređena na područja pogođena vremenskim nepogodama u maju prošle godine.

U Federaciji su knjige otišle u Posavinu, Osnovnoj školi Braće Radića u Domaljevcu, zatim u Gradsku biblioteku Čelić, te u našu, Opću biblioteku Žepče.

Advertisement

U Republici Srpskoj, sredstva su dodijeljena Narodnoj biblioteci Doboj.

Kako je za naš portal istakla direktorica JU Opća Biblioteka Žepče, Sabina Maličbegović, radi se o izuzetno vrijednoj donaciji knjiga, većinom lektirnih izdanja za srednje škole koje je danas jako teško nabaviti.

-“Do nekih od ovih naslova pokušavali smo doći više od tri godine, a danas ih, zahvaljujući Fondaciji “Kemal Bakaršić”, imamo na našim policama. Zbog toga smo im veoma zahvalni.” – istakla je, izmeđuostalog, direktorica Maličbegović.

Fondacija, koja čuva uspomenu i nasljeđe prerano preminulog prof. dr. Kemala Bakaršića, stručnjaka iz oblasti bibliotečkih i informacijskih nauka, naslove koji će biti poklonjeni nabavila je isključivo od bosanskohercegovačkih izdavača.

U projekat se uključilo i Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku koje će ovim bibliotekama također donirati komplete novih izdanja bh izdavača.

Dodjela doniranih knjiga održala se u ponedjeljak 21. decembra 2015. u 13.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH: Fondacija Kemal Bakaršić, a već danas su na policama Opće biblioteke Žepče.

Donaciji i druženju prisustvovala je i prof. dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica za obrazovanje i nauku.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal