Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack posjetila OŠ “Begov Han”

Objavljeno

-

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, sa svojim saradnicima danas, u srijedu 18.02.2015. godine, posjetila je OŠ “Begv Han” u Begovom Hanu. Ovo je ujedno i prva zvanična posjeta nove ambasadorice jednoj školi, a i prvi izlazak van granica Sarajeva.

Pored ambasadorice Cormack, u ovoj posjeti je boravio i direktor Misije USAID-a u BiH David Barth.

Ispred domaćina, Općine Žepče, ambasadoricu su dočekali načelnik Mato Zovko i predsjedavajući OV-a Žepče Muhamed Jusufović.

Učenici OŠ “Begov Han” kao dobrodošlicu su priredili prigodan kulturno-muzički program.

Direktor OŠ “Begov Han” Adil Gačić zahvalio se ambasadorici SAD-a u BiH Maureen Cormack, direktoru Misije USAID-a u BiH Davidu Barth, svim predstavnicima Ambasade SAD, kao i domaćinima Mati Zovki i Muhamedu Jusufoviću.

Advertisement

“Mještani Begovog Hana duguju veliku zahvalnost USAID-u i američkom narodu, jer most kojim ste ušli u Begov Han je djelo Sjedinjenih Američkoh Država.” – naglasio je Gačić u riječima dobrodošlice.

U prošlogodišnjim poplavama, škola je pretrpjela ogromne štete. Uz pomoć Općine Žepče, štete su sanirane i učenici su na vrijeme započeli novu školsku godinu. U vrijeme poplavava, škola je prihvatila i veliki broj učenika iz Željeznog Polja, a koji su i danas njeni učenici.

“Očekujemo veliku pomoć SAD-a, jer ovaj kraj se još uvijek nije oporavio od posljedica prirodne katastrofe” – rekao je direktor Gačić uz riječi zahvale USAID-u i SAD-u na dosadašnjoj pomoći koju su obezbijedili mještanima Begovog Hana.

Uz topao doček direktora, nastavnika i učenika ove škole, u kratkom obraćanju se zahvalila na dobrodošlici, te da je počastvovana što ju je danas u Begovom Hanu dočekao i načelnik Općine Žepče.

“Prije svega želim da vas pohvalim. Ja znam da je direktor govorio o raznim izazovima koji stoje pred ovom školom, o tome šta je škola pretrpjela u vrijeme prošlogodišnjih poplava. Međutim, želim da vas pohvalim i da kažem da vi zaista jeste primjer jedne uspješne škole.”– izjavila je, izmeđuostalog, ambasadorica Cormack u svom kratkom obraćanju.

Direktor Adil Gačić, u znak zahvale, poklonio je ambasadorici sliku njenog portreta koju je na osnovu fotografije sa interneta naslikao nastavnik likovne kulture ove škole.

Ambasadorica Cormack sa ostalim gostima i domaćinima obišla je dvije učionice škole u kojima je namještaj koji je bio donacija SAD-a, školsku dvoranu koja je još u fazi izgradnje, kao i biblioteku ove školske ustanove.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal