Poveži se putem

Žepče

Foto: Bajram-namazom žepački muslimani započeli obilježavanje Ramazanskog bajrama

Objavljeno

-

Prema takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas, u nedjelju 25.06.2017. godine, muslimani slave jedan od dva najveća islamska praznika, Ramazanski bajram. Tradicionalno, centralna manifestacija obilježavanja velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama i klanjanja Bajram-namaza u Žepču bila je u Čaršijskoj, Ferhat-pašinoj džamiji.

Kao i svake godine do sada, ova džamija je bila mala da primi sve vjernike koji su došli na Bajram-namaz, pa je i džamijsko dvorište ovog bajramskog jutra bilo puno Žepčaka. Pored Ferhat-pašine i Prečke džamije, kao i na još 14 mjesta na kojima se na području Medžlisa IZ Žepče već dugi niz godina klanja Bajram-namaz, nakon pune 24 godine Bajram se klanjao i u obnovljenoj Ali-begovoj, Trzanskoj džamiji. I Trzanska džamija je bila mala da primi sve klanjače.

Poslije klanjanja Bajram-namaza, prema običaju, svi muškarci su prvo otišli na mezarja i učenjem Fatihe se sjetili svojih umrlih, a potom svojim kućama i u obilazak familije, komšija, bolesnih itd.

U okviru obilježavanja Ramazanskog bajrama, sutra poslije podne-namaza, gornjomahalski šehitluci u Žepču bit će centralno mjesto obilježavanja Dana šehida.

Također, drugog dana Bajrama od 14,30 sati u Gradskoj kafani Doma kulture bit će upriličen tradicionalni bajramski prijem, a trećeg dana u večernjim satima od 19,30 sati u kino-sali Doma kulture Žepče biće upriličen bajramski koncert “Bajramu se radujem” u organizaciji žepačkog Preporoda.

U ime redakcije portala Zepce.Ba, svim vjernicima muslimanima želimo sretan Ramazanski bajram tradicionalnom čestitkom Bajram šerif mubarek olsun.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal