Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. “Jedna jabuka svaki dan tjera doktora iz kuće van.” Tko ovo nije čuo, pročitao? Naravno, svi su čuli, ali je pitanje pridržavaju li se toga i pojedu li uistinu jabuku svaki dan?
Jabuka poboljšava probavu, a sadrži i mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad imunološkog sustava, pomaže pri mršavljenju, onemogućuje taloženje masti u jetri i štiti od karcinoma.
Osim svježih jabuka, koje grickamo svaki dan, možemo pripremiti i sušene jabuke za onaj period godine kad jabuke nisu neposredno ubrane s drveta, već se čuvaju duži vremenski period u hladnjačama, pa gube važne sastojke, koje sačuvajte sušenjem.
Naravno, mnogi od nas su kroz hladne zimske periode probali i sušenu jabuku, ako ne u kompotu, onda sigurno u voćnim čajevima gdje je sušena jabuka neizostavan sastojak.
Boraveći danas u prostorijama UPIP-a Žepče, odjela Agroinkubator Žepče, vidjeli smo kako se za tržište priprema sušena jabuka kao hrskavi snack.
Kako za čitatelje portala Zepce.Ba ističu iz UPIP-a, motivacija je bila napraviti još jedan u nizu inovativnih proizvoda koji će te imati na svom jelovniku, a koji se može nuditi i djeci, gostima i svima onima koje volite i cijenite. Uvođenjem u jelovnik ovakve namirnice pripremljene na malo drugačiji način, odlučujete se na zdraviji način prehrane, što je vrlo važno za djecu. Masne, slane čipseve zamijenite zdravim, slatkim, hruskavim jabukama različitih okusa.