Poveži se putem

Žepče

U Žepču održan radni sastanak predstavnika RAŽ-a, OXFAM-a i IFAD-a

Objavljeno

-

Dana 06.10.2015.godine Razvojnu agenciju Žepče su posjetili Stefano Baldini, direktor OXFAM Italia ureda u BiH i Mohamed Abdelgadir, novoimenovani direktor IFAD programa za BiH u pratnji Aide Selimić ispred Ureda za koordinaciju projekata –PCU i Feđe Begović ispred OXFAM-a u BiH.

Sastanku su ispred Razvojne agencije Žepče prisustvovale direktorica, Branka Janko i Menadžerica za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Zovko.

Na sastanku je razgovarano o PILOT projektu „Poboljšanje životnih uvjeta na selu (RLDP-a), projektu koji se trenutno implementira na području općina Žepče, Zavidovići i Maglaj. Razvoja agencija Žepče, kao lokalni fascilitator u klasteru općina lanca vrijednosti jagodičastog voća, provodi monitoring korisnika projekta i izvršenih aktivnosti na terenu.

Advertisement

Projekat završava krajem godine, a finansira se iz sredstava IFAD programa, u sklopu RLDP projekta – „Projekat poboljšanja životnih uvjeta na selu“, dok je OXFAM zadužen za implementaciju projekta.

U dosadašnjem dijelu provedbe projekta  na području općine Žepče je zasađeno 186 dunuma maline i 50 dunuma jagode, na području općine Zavidovići 25 dunuma maline i na području općine Maglaj 35 dunuma maline. Trenutno je u toku odabir korisnika za jesenju sadnju maline i kupine, gdje je pored navedenih općina uključena i općina Olovo.

Cilj projekta je da se razvije izvodiv i efektivan model za razvoj lanca vrijednosti u sektoru jagodičastog voća koji će podržavati smanjenje siromaštva.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal