Poveži se putem

Žepče

Foto: Abdulah Skaka posjetio Žepče – Izvršena primopredaja trofejnog ramazanskog topa

Objavljeno

-

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka danas je prisustvovao svečanoj primopredaji trofejnog ramazanskog topa u Žepču, koji je poklon Grada Sarajeva Žepčankama i Žepčacima. Po dolasku u Žepče, gradonačelnika Sarajeva u svom uredu ugostio je općinski načelnik Mato Zovko, uz prisustvo glavnog imama MIZ Žepče Džafera ef. Gračića, predsjedavajućeg OV Žepče Muhameda Jusufovića i zastupnika u Skupštini ZDK Ćazima Huskića.

Nakon razgovora dvojice čelnih ljudi Sarajeva i Žepča, delegacija se uputila u dvorište MIZ-a Žepče, gdje je upriličena svečana primopredaja topa. Gradonačelnik Skaka je izrazio zadovoljstvo što je i Žepče jedno od mjesta koje je sudjelovalo u projektu Grada Sarajeva, da kreira pozitivnu turističku rutu.

„Ideja je da u 30 gradova, odnosno općina, darujemo trofejne ramazanske topove, tako da kreiramo jednu turističku rutu u našoj zemlji, da bi turisti koji posjećuju BiH imali mogućnost u 30 dana mjeseca ramazana posjetiti 30 lijepih atrakcija. Na ovu ideju smo došli po uzoru na sarajevsku Žutu tabiju na kojoj se već dugo vremena nalazi ramazanski top koji okuplja brojne turiste. Mislim da je ovo jedna pozitivna i lijepa priča koja treba da se širi, posebno u vremenima kada se pažnja više posvećuje negativnim stvarima. Radimo zajedno na širenju pozitivne klime i lijepih primjera i običaja, kao što je to slučaj sa ramazanskim topom. Ovom prilikom čestitam svim žiteljima Žepča koji pokazuju pozitivne primjere suživota i međusobne saradnje“ , dodao je Skaka.

Općinski načelnik Mato Zovko istakao je kako se nada obostranoj saradnji i u budućnosti te zahvalio za ovu lijepu donaciju.

„Drago mi je da je naša općina dobila ovu vjersku i kulturnu atrakciju, koja će, nadam se dugo godina služiti našim sugrađanima“, kazao je Zovko.

Glavni imam MIZ Žepče u znak zahvalnosti gradonačelniku Sarajeva uručio je poklon izdanje Ilhamijinog Ilmihala kao uspomenu na Žepče. Kazavši da postači svakako imaju svoju radost pri iščekivanju iftara, dodao je da se nada da će ovaj top označavati još veću radost koja je nekada bila duboko ukorijenjena u životu Bošnjaka, posebno muslimana.

Advertisement

Ramazanski top će se po prvi put oglasiti prvog dana mjeseca ramazana, čime će oglasiti završetak posta za taj dan, a onda i u svim narednim danima posta. Kako ističu u Medžlisu, lokacija na kojoj će biti smješten top će se moći koristiti i za posjetitelje koji budu željeli objedovati u neposrednoj blizini, te da će se zvuk topa čuti na širem području Žepča.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal