Poveži se putem

Žepče

Foto i audio: U Želećoj održan sastanak vladajućih funkcionera sa mještanima

Objavljeno

-

Danas, 28.04.2014. godine u žepačkoj mjesnoj zajednici Želeća u organizaciji SGV-a organizovan je sastanak mještana i rukovodilaca ove mjesne zajednice sa najvišim funkcionerima, predstavnicima aktuelne vlasti u FBiH, Ze-Do kantonu i Općini Žepče. Najviše se razgovaralo o aktuelnim i budućim projektima vezanim za osnovne potrebe ovdašnjeg stanovništva, kao što su postavljanje ulične rasjvjete, rekonstrukcija puta, poljoprivrednih poticaja itd.

Premijer zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejinagić zatražio je od predstavnika mjesne zajednice Želeća da otvore bankovni račun i da će, nakon toga, u roku od 24 sata biti uplaćeno 13.500 KM za realizaciju projekta javne rasvjete u tom selu. Vlada ZE-DO kantona još 2012. godine odobrila je sredstva za ovu namjenu.

– Čim dobijemo bankovni račun, novac će biti uplaćen – izjavio je okupljenim mještanima premijer Husejinagić.

Advertisement

Račun mjesne zajednice je ugašen prije dvadesetak dana, zbog toga što duže od godinu dana, nije bilo nikakvih novčanih transakcija.

– Pukom koincidencijom račun u Raiffeisen banci ugašen je nekoliko dana prije nego što su iz kantona odlučili da nam uplate odobreni novac. U toku je postupak otvaranja računa u drugoj banci i to će biti okončano za nekoliko dana – kaže Fehim Husičić, dopredsjednik mjesne zajednice Želeća.

Načelnik općine Žepče, Mato Zovko, obećao je da će i općinske strukture vlasti sufinansirati projekat javne rasvjete i sa predsjedavajućim općinskog vijeća Muhamedom Jusufovićem, podržao projekte koji bi trebali u skorije vrijeme da se realizuju.

– Svim raspoloživim resursima podržavamo ovu mjesnu zajednicu u kojoj žive povratnici srpske nacionalnosti i Bošnjaci. Odustali smo od dva projekta GSM licenci kako bi sanirali put u Želeći. Još uvijek čekamo odgovor za koji vjerujemo da će biti pozitivan – rekao je načelnik općine Žepče, Mato Zovko.

Advertisement

Savjetnik Fedralnog ministra za izbjegle i raseljene osobe, Nurdžehan Šahinović poručio je mještanima da redovno prate javne oglase i apliciraju za projekte koje raspisuje Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe.

– U toku je nekoliko javnih poziva na koje mještani Želeće mogu da apliciraju. Mogu potražiti pomoć od općinskih službi ako imaju poteškoća sa popunjavanjem aplikacija. Nema dileme da će Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe podržati ovu mjesnu zajednicu – kazao je Šahinović.

Sa mještanima su razgovarali još i Sretko Radišić, predsjedavajući skupštine ZE-DO kantona, Ivica Ćurić, ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Edin Terzić, ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline i predsjednik SGV-a Zenica Miroslav Janjušić.

Mjesna zajednica Želeća ima oko 200 stanovnika i nalazi se pored magistralnog puta Žepče – Zenica.

Advertisement

{gallery}zeleca{/gallery}

{soundcloud}https://soundcloud.com/zepce-ba-portal/zepceba-sastanak-vladajucih-funkcionera-sa-mjestanima-mz-zeleca-opcina-zepce{/soundcloud}

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal