Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Obilježen Dan zatvaranja svih žepačkih logora

Objavljeno

-

||||

Udruženje logoraša Žepče učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali obilježilo je 28 godina od zatvaranja logora HVO-a u Žepču.  U Ferhat-pašinoj džamiji u centru Žepča prije klanjanja džuma-namaza proučila se sura Ja-Sin, a nakon toga svi prisutni, članovi Udruženja logoraša, bivši logoraši, porodice šehida, žepački imami, mnogi pripadnici javnog i političkog života, kao i veliki broj ostalih građana, zaputili su se u mirni mimohod prema Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast poginulim i umrlim žrtvama logora koji su svoje živote ostavili u logorima HVO-a formiranog u julu 1993. godine. Tokom devetomjesečnog zatočeništva, obavljajući teške poslove kopanja rovova na prvim borbenim linijama, poginulo je ukupno 86 logaraša, te na desetine teže i lakše ranjeno.

Logor HVO-a u Žepču od strane Međunarodnog crvenog križa zvanično je registrovan u septembru 1993.godine. Procjenjuje se da su snage HVO-a u od 1. jula 1993. do 31. marta 1994. godine u hangarima, silosima preduzeća „Nove trgovine“ u Bistrici i Žepču, zgradama osnovnih škola u Žepču, Perkovićima i Ljubatovićima, držale zatočena 4.673 Bošnjaka sa područja općina Žepče, Maglaj, Zavidovići i Teslić. Iz Žepča, preko teritorije koja je bila pod kontrolom vojske RS-a, u ljeto 1993. godine iz logora Žepče u hercegovačke logore HVO-a deportovana su 543 Bošnjaka.

Svim prisutnim kratko su se obratili predsjednik UO Udruženja logoraša Žepče Mirza Maglić, potpredsjednik Rašid Malićbegović, te glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić, koji su u kratkim crtama podsjetili na sve golgote žepačkih logora, kao i podsjetili prisutne na važnost obilježavanja ovog i sličnih datuma kako se zlo nikada i nikome ponovilo.

Na samom kraju obilježavanja Dana zatvaranja svih žepačkih logora, umjesto tradicionalnog bacanja 86 cvjetova sa mosta u rijeku Bosnu za ubijenih 86 logaraša, a zbog loših vremenskih prilika, cvijeće je položeno na mezare žepačkih šehida.

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal