Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Održana završna ceremonija realizacije projekta “Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja”

Objavljeno

-

Danas, u srijedu 28.10.2015. godine od 11,00 sati u sali OV Žepče, u organizaciji Udruge za održiv razvoj – UzoR Žepče, održana je završna ceremonija realizacije projekta “Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja”.

Ceremoniji su, osim predstavnika UzoR-a, prisustvovali načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnik načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Žepče Ilija Barešić, koordinator projekta Damir Jukić, predsjednici mjesnih zajednica obuhvaćenih projektom, kao i mediji.

Predsjednik udruge UzoR, Dragan Janko, sve prisutne je upoznao sa ovim projektom, te uručio prigodne poklone saradnicima Projekta, kao i kancelarijski materijal mjesnim zajednicama obuhvaćenim Projektom.

Projekat „Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja „ koji je implementirala Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče se provodio sklopu projekta „Jačanje lokalne demokraticije LOD IV“, a finansran je od strane Europske unije iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Njegova realizacija otpočela je sredinom februara 2015. godine, a traje do sredine novembra 2015. godine. U periodu od 10 mjeseci, koliko je i traje ovaj projekat, provedeno je mnoštvo aktivnosti.

Advertisement

Ovaj projekat je obuhvatio 12 mjesnih zajednica Općine Žepče, i to Orahovicu, Hrastušu, Preko, Papratnicu, G Lovnicu, Goliješnicu, G. Ozimicu, D. Ozimicu, Rakovicu, Ciglane, Bljuvu i Želeću.

Tokom trajanja projekta, sa predstavnicima mjesnih zajednica, realizirano je 5 radionica, 1 seminar, provedena je obuka iz informatike na kojoj je učestvovalo 15 osoba koje su na kraju obuke dobili certifikat, uspostavljene su e-mail adrese mjesnih zajednica općine Žepče sa ciljem da se ubrza protok informacija na relaciji Općina-Mjesna zajednica-građani, postavljene su oglasne ploče u  mjesnim zajednicama, te postavljen određen broj znakova smjerokaza.  

Jedna od značajnijih aktivnosti je i provedba ankete građana u 7. i 8. mjesecu 2015. godine u mjesnim zajednicama općine Žepče, koje su bile obuhvaćene ovim projektom. Anketirano je 810 ispitanika, a sama anketa realizirana je slučajnim odabirom građana od strane anketara u ciljanom području, vodeći računa o spolnoj i dobnoj strukturi, kao i o njihovom obrazovanju i socijalnom statusu.
Ova anketa je utoliko značajna jer do sada nisu vršena nikakva istraživanja ovoga tipa na općini Žepče. Kroz naredna istraživanja ćemo dobiti uspone ili padove razvoja našeg društva, te na taj način stvoriti sliku stvarnog stanja.
Anketa je provedena sa ciljem istraživanja učestvovanja građana u donošenju odluka, a po okončanju iste izrađena je analiza potreba građana općine Žepče koja je uručena načelniku Općine i predsjedavajućem OV Žepča, u cilju poduzimanja određenih radni sa ciljem popravljanja postojećeg stanja.

Na samom kraju implementacije projekta doniran je uredski materijal mjesnim zajednicama koje su učestvovale u projektu, a koji može zadovoljiti te mjesne zajednice u narednih godinu dana.

Ovim putem udruga UzoR se javno zahvaljuje i pohvaljuje mjesne zajednice koje su aktivno radile u projektu, te na taj način pokazju ozbiljnost, profesionalnost i visok stepen liderskih vještina koje su im neophodne da u ovom teškom vremenu rade jedan nezahvalan volonterski posao, a to je da vode mjesne zajednice koje su po mnogima prva i najznačajnija jedinica lokalne samouprave. Svojim ozbiljnim pristupom predstavnika mjesnih zajednica koje su bile uključene u ovaj projekat otvoren je prostor i drugim projektima ovoga tipa, što možemo očekivati i u narednom periodu.

Također predstavnici Udruge žele da se zahvale predstavnicima općinske vlasti, kako zakonodavne tako i izvršne, što su im dali podršku u realizaciji ovog projekta, a što je donator i prepoznao, te što u budućnosti može imati pozitivne reakcije kod drugih donatora. I, naravno, najveća zahvala ide Razvojnom programu Ujedinjenih nacija u BiH koji je prepoznao potrebu ovakvog tipa projekata, te podržao projektni prijedlog udruge UzoR koja je uspješno provela ovaj projkat.

Ovom prilikom, predsjednik UzoR-a Dragan Janko, kao medijske pokrovitelje Projekta, javno je pohvalio, te nagradio prigodnim poklonima, urednike Portala Zepce.Ba, Radio Žepča i Radio postaje Žepče.

Advertisement

Na kraju pogledajte i poslušajte izjavu za medije predsjednika Udruge UzoR Dragana Janka.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal