Poveži se putem

Žepče

Foto i video: U Žepču svečano obilježeno 40 godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo

Objavljeno

-

Danas, u subotu 23.juna, u Sarajevu, Zenici, Doboju, Žepču i staničnim mjestima na željezničkoj pruzi od Sarajeva do Doboja, obilježena je 40-godišnjnica ORA „Šamac-Sarajevo“, odnosno izgradnje drugog kolosijeka pruge od Zenice do Doboja, koju je 1987. godine gradila omladina iz cijele Jugoslavije.

Tih godina proteklog vijeka 24.000 mladih brigadira, svrstanih u 250 brigada iz zemlja i inostranstva, osam mjeseci i 17 dana, radilo je na izgradnji 100 kilometara kolosijeka na ovoij trasi.

U Žepču, na željzničkoj stanici, danas je brigadirski voz, uz nekolicinu građana, dočekan domaćinski, a za to su zaslužni Općina Žepče na čelu sa načelnikom Matom Zovkom i pomoćnikom načelnika Namikom Malićbegovićem, te najmlađim članovima KUD-a “Slovo o Žepču”, koji su za goste priredili pravu malu feštu.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Nijaz Skenderagić, tokom puta, izjavio je da je pruga u dobrom stanju, a atmosfera u vozu bila je izvanredna, prepuna emocija, veselja i lijepih sjećanja.

Goste je, kao domaćin, u ime Općine pozdravio načelnik Mato Zovko, te se zahvalio svim učesnicima koji su gradili prugu Šamac-Sarajevo, a posebnoo svim Žepčankama i Žepčacima koji su u to vrijeme učestvovali u radnim akcijama. Načelnik Zovko je istakao da je Žepču prilikom izgradnje pruge ostavljeno “Omladinsko naselje”, te poželio da ova pruga i vozovi koji se voze ovim kolosijekom u budućnosti prevezu što više putnika i roba.

Nakon dvadesetominutne pauze i pravog domaćinskog prijema gostiju u Žepču, voz sa brigadirkama i brigadirima nastavio je put ka Zenici i Sarajevu.

Advertisement

Prvi kolosijek pruge Šamac-Sarajevo građen je 1948. godine. Bila je to prva omladinska, radna, brigadna socrealistička epopeja. Tada je vojska od 217.234 omladinca i omladinki iz Juigoslavije i iz 42 zemlje svijeta izgradilo 242 kilometra pruge. Ostalo je zabilježeno da je među stranim brigadirima tada bio i Ulof Palme, budući premijer Švedske.

Željezničku prugu Bosanski Šamac – Sarajevo u pogon je  pustio lično Josip Broz Tito, svojim govorom na otvaranju Nove željezničke stanice u Sarajevu, 1948. godine. Pruga je građena pod parolom “Mi gradimo prugu – pruga gradi nas”, “Šamac – Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta”, a omladina je radila vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama, krampovima, tzv. japanerima.

https://www.youtube.com/embed/wD_j6XrI-t8

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal