Poveži se putem

Žepče

Foto i video: U Žepču svečano puštena u rad prva solarna elektrana

Objavljeno

-

U općini Žepče, mjesnoj zajednici Radunice, svečano je u rad puštena prva solarna elektrana na našoj općini, a koja je u vlasništvu preduzeća “Praha” d.o.o. Vlasnik i direktor preduzeća “Praha “d.o.o. je Rajko Djuričić koji je sa suprugom Ljiljanom, u vrijeme ratnih dešavanja, otišao u Prag, Republika Češka, i tamo pokrenuo biznis. Nakon dvadeset i više godina odlučio se da svoj novac investira u BiH i općinu Žepče.

Svečanom otvorenju solarne elektrane prisustvovali su Petr Kašička, šef odsjeka za trgovinu u Ambasadi Republike Češke u BiH, Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, Zvonimir Anđelić, ministar za privredu ZDK, općinski načelnik Mato Zovko, predstavnici općinskih službi i javnih poduzeća, Razvojne agencije Žepče, Elektroprivrede HZHB, Procredit banke, i brojni saradnici i prijatelji.

Vrijednost investicije je 250.000 eura. Solarna elektrana „Praha“ d.o.o. Žepče sa radom je počela  1.04. ove godine. Puštena je u probni rad 23.12.2015. godine. Snaga elektrane je 150 kilovata po satu proizvodnje električne energije, a godišnja proizvodnja se planira oko 183.000 KW/h. Izvođač radova je domaće preduzeće „Ting“ d.o.o. Žepče.

Advertisement

Svečanu traku zajedno su presjekli šef odsjeka za trgovinu pri Ambasadi Republike Češke u BiH Petr Kašička, direktor preduzeća Praha d.o.o. Rajko Djuričić i načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

U nastavku pogledajte kratak video-prilog, kao i prateću fotogaleriju sa ceremonije otvaranja elektrane.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal