Poveži se putem

Žepče

Foto: Održana konferencija povodom završetka projekta “Nove vještine za nove mogućnosti zapošljavanja žena“

Objavljeno

-

Jučer je u prostorijama MZ Ciglana UG “Poljoprivrednik Že” održalo završnu konferenciju projekta “Nove vještine za nove mogućnosti zapošljavanja žena”. Konferenciji su prisustvovali načelnik općine Žepče Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, predstavnici udruženja sa područja općine Žepče, MZ Ciglane, korisnici projekta i mediji.

Ug “Poljoprivrednik Že” bavi se proizvodnjom jagodičastog voća, kupine, maline i jagode a u nešto manjem obimu jabuke i šljive. U protekloj godini zabilježili su prinose od 6 tona malina, tonu jagode i nešto manje od tone paprika, dok su pčelari zabilježili prinos od jedne tone meda.

Na početku konferencije prisutne je pozdravio predsjednik Udruženja Anto Mrkonjić naglasivši da je ovo prvi projekat koji je uspješno proveden u ovoj mjesnoj zajednici zahvalivši se svima koji su pomogli pri njegovoj implementaciji, te je najavio novi projekat, a radi se o informatičkoj obuci žena u MZ Ciglane.

U ime Općine Žepče, prisutne je pozdravio načelnik Mato Zovko, koji je čestitao MZ Ciglane, Udruženju i Razvojnoj agenciji na uspješnoj implementaciji ovog projekta koji će otvoriti vrata za sve buduće koji će se provoditi u narednom periodu.

U projektu je učestvovalo 10 žena iz MZ Ciglane, a tokom njegove implementacije realizirano je niz aktivnosti. Održane su edukacije za pisanje projekata i definiranje biznis ideja, edukacije o proizvodnji prerađevina od voća i povrća u kućnim uvjetima, a tokom trajanja projekta napravljena su i dva priručnika o pisanju projekata i proizvodnji prerađevina od voća i povrća.

Za potrebe projekta nabavljena je vrijedna oprema za proizvodnju prerađevina, dvije mašine za šivanje suvenira, a upriličeno je i studijsko putovanje za primjenu iskustava i prijenos dobrih praksi udruženju žena “Ruka“ Kalošević u općini Tešanj.

Advertisement

Prezentaciju svih projektnih aktivnosti prezentirala je Tea Samardžić Memčić (RAŽ Žepče).

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal