Poveži se putem

Žepče

Foto: Olujni vjetar protekle noći u Žepču nanio štete na mnogim objektima, dizao krovove, obarao stabla …

Objavljeno

-

Jak vjetar koji je protekle noći poharao prostor općine Žepče skoro sve stanovnike je ostavio bez napajanja električnom energijom. Saobraćaj na magistralnom putu M17, kao i regionalnim pravcima, u više navrata je bio blokiran, saobraćalo se otežano i alternativnim pravcima. Vatrogasci su tokom  protekle noći intervenisali na širem području naše općine i pomagali pri uklanjanju srušenih stabala, krovova, dimnjaka i svih drugih nastalih šteta prouzročenih jakim vjetrom.

Epilog protekle noći su oborena stabla na kolovoz, polomljeni krovovi, reklamni totemi, razbijena stakla, štete na poljoprivrednim dobrima i pomoćnim zgradama.

Kako smo doznali iz PU Žepče saobraćaj na području općine Žepče tokom protekle noći na više putnih pravaca, zbog polomljenih stabala, je zaustavljen i preusmjeren na alternativne pravce i to u mjestima Tatarbudžak, cesta prema Viništu, regionalni put prema Ozimici i Novom Šeheru.

Policijske patrole u saradnji sa Vatrogasnim ekipama uklanjali polomljena stabla i preusmjeravali saobraćaj na alternativne pravce.

Jak vjetar je veći dio naših sugrađana ostavio bez napajanja električnom energijom i prouzročio veliki broj kvarova na dalekovodima.

Advertisement

Trenutno samo uži dio grada i naselja Papratnica, Begov Han i Brezovo Polje su pod naponom, a svi ostali su bez napajanja.

Dežurne ekipe su cijelu noć na terenu i ovo prijepodne pokušavaju osposobiti postrojenja i osigurati napajanje. Iz poslovnice u Žepču mole sugrađane za strpljenje.

Kako smo doznali iz Profesionalne vatrogasne jedinice i Civilne zaštite u Žepču, vatrogasci su intervenisali na širem području naše općine, u mjestima Šećin Han, Brankovići, Goliješnica, Lovački dom u Žepču, uklanjanju srušenog stabla na pješačkom prijelazu u gradu, trenutno su na intervenciji u Opšeniku.

Pomagali su u otklanjanju srušenih stabala sa cesta, sanaciji polomljenih krovova dimnjaka, sanaciji šteta na pomoćnim objektima.

Prema informacijama koje smo ovog jutra potražili u Stacionaru u Žepču, nije bilo intervencija ni povreda koje su uzrokovane olujnim vjetrom koji je protekle noći zahvatio širi prostor općine Žepče.

Trenutno u Žepču nema većih smetnji u pružanju Internet usluga.

Iz PU Žepče upozoravaju na jake bočne udare vjetra u većem dijelu zemlje i apeluju da svi učesnici u saobraćaju prilagode brzinu i način vožnje uslovima na cestama.

Advertisement

Prema najavama vjetar i danas umjeren i jak južnog smjera. Prijepodne su izgledni i olujni udari juga jačine 50 do 70 km/h.

Molimo sve naše sugrađane za oprez i donosimo pregled važnijih telefonskih brojeva.

Važniji telefoni

Vatrogasci
(032) 881 700

Dom zdravlja Žepče
(032) 881 125

Policijska uprava Žepče
(032) 880 381

JP „Elektrodistribucija“ Žepče
(032) 881 717
 
JP HT doo Mostar,TKC Vitez Žep
(032) 880 620
 
JP „Komunalno“ Žepče
(032) 880 127

Advertisement

Radio Žepče (88,2 MHz)
(032)888 167

Portal Zepce.Ba
(060) 30 77 500

JU „Gradska ljekarna“ Žepče
(032) 880 094

(Radio Žepče / Zepce.Ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal