Poveži se putem

Žepče

Foto: Prigodnim druženjem uspješno okončan projekat Crvenog križa – “Mladi za stare”

Objavljeno

-

Večeras od 19,00 sati u žepačkom ugostiteljskom objektu Dioniz, a u okviru završnice projekta “Mladi za stare”, upriličeno je druženje mladih volontera Crvenog križa općine Žepče sa predstavnicima starije populacije i korisnicima kućne njege.

U Crvenom križu općine Žepče uspješno su završili projekat „Mladi za stare“, obuka dva tima volontera, koji je trajao šest mjeseci. U okviru sredstava Evropske unije koji je realizovan kroz projekat UNDP BiH (Razvojni program Ujedinjenih nacija) obuku je završilo 40 volontera koji su osposobljeni za njegovatelje kućne i medicinske njege i volontere koji su stručno osposobljeni za pružanje prve pomoći.

U toku večerašnjeg drženja prikazan je i kratki film koji je nastao prilikom kućnih posjeta volontera starim i iznemoglim osobama.

– Finale projekta „Mladi za stare“ će biti kada svečano otvorimo rekonstruisane uredske prostorije i pokažemo šta smo postigli u posljednje vrijeme. Nije neskromno ako kažem da smo među najboljim organizacijama Crvenog križa u Federaciji BiH i da će trend ozbiljnih projekata biti nastavljen i u budućnosti – kaže Marko Sinanović, predsjednik Crvenog križa općine Žepče.

Kaže da ga veseli što je Crveni križ Žepča, pored velikih projekata, orjentisan na pružanje njege i pomoći starim i iznemoglim licima i da će oni kojima je pomoć potrebna biti redovito posjećeni i potpomognuti.

– Svakog tjedna naši volonteri će obići dvije stare osobe i pružiti im pomoć, bilo da se radi o prehrambeno-higijenskim paketima, bilo da im pomognemo u kućanskim poslovima – objašnjava Sinanović.

Advertisement

Samo u vrijeme poplava 2014. godine volonteri Crvenog križa Žepče podijelili su 75.000 paketa. Projektom „Mladi za stare“ su napravili korak naprijed i spremni su da kroz njegovu realizaciju dokažu da je Žepče pozitivan primjer i u ovoj oblasti, u odnosu na druge općine gdje se aktivnosti Crvenog križa uglavnom svode na dobrovoljno darivanje krvi.

Prigodnim druženjem i dodjelom zahvalnica obilježen je završetak projekta „Mladi za stare“, čija ukupna vrijednost je 40.000 konvertibilnih maraka.

Zahvalnice su dobili Udruženje penzonera/umirovljenika Žepče, Srednja mješovita škola Žepče, Centar za socijalni rad Žepče, UM Eureka, Općina žepče, Radio Postaja Žepče, Radio Žepče i naš portal, Zepce.Ba.

Specijalno priznanje i Certifikat o završenoj obuci posthumno su uručeni Neveni Mijić, koja je na dan položenog ispita tragično nastradala. Priznanje i certifikat za pokojnu Nevenu primila je njena majka Snježana.

C. Udovičić / Zepce.Ba

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal