Poveži se putem

Žepče

Foto: Šetnjom učenika kroz grad u Žepču obilježen Dan srednjoškolaca

Objavljeno

-

Učenici Srednje mješovite škole Žepče, članovi Vijeća učenika, danas su povodom 17. novembra, Međunarodnog dana srednjoškolaca, prošetali od škole do Doma kulture Žepče.

Predsjednica Vijeća učenika SMŠ Žepče Amila Malićbegović za portal Zepce.ba je kazala da je tema ovogodišnjeg Dana srednjoškolaca i današnje šetnje “Odlazak mladih iz BiH”.

Dan srednjoškolaca obilježava se svake godine u znak sjećanja na praške studente i srednjoškolce koji su streljani zbog mirnih protesta protiv nacističke okupacije 17. novembra 1939. godine.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17. novembra 1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. Da, to je bila 1939. godina. Godina u kojoj su nedužna bića samo zbog pobune izgubila svoje živote. Da, to se desilo. A koliko nas je znalo šta se desilo na taj datum? Koliko nas je htjelo znati?

Šta to mi, srednjoškolci ovoga vijeka, radimo za državu, ma šta to radimo za sebe? Svjesni smo toga da živimo u državi koja nam neće servirati sve kao kolač koji samo trebamo pojesti. Ali, isto tako trebamo biti svjesni da nikada nećemo imati bolje sutra, ako danas ne počnemo raditi nešto, nešto što će kreirati naše bolje sutra. Važno je ne posustati, promjene u društvu su drugotrajan proces stoga treba biti uporan, treba davati svaki svoj atom, jer nije uzaludno. Promjene počinju od pojedinaca. Obećajmo da ćemo biti najbolja verzija sebe, da nećemo odustati od društva čak i kada nas isto sputava. Budimo oni koji su promjenili svoju sadašnjost i budućnost naraštaja poslije. Neka to bude i najsitnija stvar, neka bude naš korak naprijed jer najljepša putovanja su počela jednim korakom naprijed. Neka to bude naš glas koji će odijeknuti. Nemamo pravo samo sjediti skrštenih ruku i govoriti kako nam ovdje nije dobro. Nemamo pravo ići linijom manjeg otpora. Probudimo u sebi želju za promjenama. Pokušajmo promijeniti sebe, jer samim tim mijenjamo dio svijeta.

Da! Ti si dio svijeta! Ti, koji upravo slušaš ovu poruku! Potrudimo se da u državi u kojoj smo rođeni i u državi u kojoj živimo napravimo zdravu i sigurnu sredinu za život. Potrudimo se da naša djeca odrastaju u državi o kojoj mi sada samo maštamo! Naše mašte mogu postati stvarnost ukoliko se mi, mladi ljudi, udružimo i uradimo nešto konkretno.

Na putu ka uspjehu budimo svjesni jedne stvari! Sve dok poštujemo naše obaveze i obavljamo ih kako nam nalažu pravila, imamo tu povlasticu da se borimo za svoja prava. Mi mladi nismo nikada bili problem, mi smo oduvijek rješenje. Zato smo mi posljednji koji treba da napuste ovu državu, a kamoli ugase svjetlo, kao posljednju nadu, u njoj!

Advertisement

Vijeće učenika SMŠ Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal