Poveži se putem

Žepče

Foto i Video: Svečano obilježena 9. godišnjica 1. pješačke brigade OS BiH i 22. godišnjica HVO-a

Objavljeno

-

Nakon prekjučerašnjeg prigodnog programa, svečanost obilježavanja 9. godišnjice osnivanja 1. Pješačke (gardijske) brigade OS BiH i 22. godišnjice HVO-a, u Žepču je nastavljena i juče. Program obilježavanja je započeo u 8,00 sati urankom Prvog benda Vojnog orkestra OS BiH glavnom žepačkom ulicom, nakon čega je nastavljen u Kasarnoj „Josip Karimović- Grabo“ u Žepču.

Središnjoj svečanosti su prisustvovali ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić sa zamjenicima Marinom Pendeš i Živkom Marijancem, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Anto Jeleč, ministri iz Vijeća ministara BiH, predstavnici vojno-diplomatskih institucija BiH, Općinski načelnik Mato Zovko, kao i drugi pripadnici civilnih vlasti, predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog rata, brojni bivši pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, te ostali gosti i zvanice.

U svom obraćanju, zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš je nakon upućenih čestitki, istakla da zahvaljujući iskustvu pripadnika HVO-a koji su postali pripadnici Oružanih snaga BiH, prenesena su i iskustva koja se sada koriste kroz Oružane snage BiH, a koje će uskoro, nada se, biti i snage NATO-a.

„Oružane snage BiH mogu biti primjer civilnim institucijama, koje po svojoj ustrojenosti i radu poštuju sva tri konstitutivna naroda“, poručila je Pendeš, te dodala: „Od vas gospodo vojnici, dočasnici i časnici očekujem maksimalnu profesionalnost u izvršenju postavljenih zadaća, jer samo tako ćemo zajednički izgraditi domovinu Bosnu i Hercegovinu, sigurnu i stabilnu državu jednakopravnih naroda u koju će se željeti investirati. Vaša profesionalnost garant je naše budućnosti i naše sigurnosti.“

Ponosni na dvodnevnu svečanost obilježavanja 22. godišnjice HVO-a i 9. godišnjice 1. pješačke brigade, organizatori su poručili da je masovnim odzivom svih građana, a posebno mladih pokazano poštovanje prema odbrambenom ratu, posebno prema braniteljima koji su položili svoje živote.

U dijelu kulturno-umjetničkog programa svečanost su uveličale članice Ženske vokalne grupe „Emptianae“ koje su izvele pjesmu „Svadili se orli i sokoli“, svojevrsnu himnu žepačkog kraja i „To je tvoja zemlja“.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal