Poveži se putem

Žepče

Foto: U Vrtiću “Mumi” obilježen Dan dječije knjige

Objavljeno

-

Dan Dječije knjige, 02.april, obilježen je u dječijem vrtiću „Mumi“ u Žepču. Za prisutne roditelje i zainteresovane sugrađane, mališani su, pod budnim okom teta odgajateljica, priredili prigodan program kojim su istakli značaj čitanja štiva prilagođenog djeci.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana dječije knjige bila je bajka „Ružno pače“, Hansa Kristijana Andersena. Mališani su pomno slušali priču o malom ružnom pačetu koju je čitala Dijana Smajlović, a nakon toga uslijedile su muzičke, recitatorske i plesne tačke kojima su mališani iskazali svoje talente.

Da bi što bolje shvatili štivo, mališani su po završetku oficijelnog dijela programa, imali kreativne kutke u kojima su crtali i bojili likove iz priče koju su čuli.

Kako ističu odgajateljice, iznimno je bitno mališanima poklanjati i učiti ih da poklanjaju knjige jedni drugima, da roditelji što više čitaju bajke i priče i da književnosti daju primat u odnosu na savremenu tehnologiju koja je sve više prisutna u životu najmlađih naraštaja.

Sponzor obilježavanja Svjetskog dana književnosti u vrtiću „Mumi“ je g-đa Velida Šečić, a za kreativno-zabavni sadržaj pobrinule su se tete Nedžiba Husičić, Lejla Tutnjić, Sanela Hajrulahović-Ćatić i Almasa Fejzić.

Svakog drugog aprila, više od trideset godina u svijetu se održava Međunarodni dan dječje knjige. Ovaj datum nije odabran slučajno. Naime, na današnji dan rođen je jedan od najvećih i najpoznatijih pisaca dječjih bajki, slavni Danac Hans Kristijan Andersen. Od njegovog rođenja prošlo je već više od dva vijeka, a brojne dječje knjige kojima je autor i danas se rado čitaju.

Advertisement

Ovaj dan se obilježava kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal