Poveži se putem

Žepče

Foto: U Željeznom Polju medvjed napao čobanina i stado ovaca

Objavljeno

-

Iznenada, tokom noći, mladi medvjed utrčao je u stado ovaca i napao Sinana Čizmića – Dalu u Dubravama kod Željeznog Polja. U kratkotrajnom divljanju medvjeda, povrijeđen je Čizmić i nekoliko ovaca iz stada.
Ubrzo nakon toga, u samoodbrani, uplašeni Čizmić je uspio da ustrijeli medvjeda.

-“Obavjestili smo nadležno ministarstvo o događaju i preduzeli sve zakonske radnje jer ipak se radi o zaštićenoj vrsti medvjeda. Srećom, ozbiljnijih posljedica nema, a lakše povrijeđeni čovjek je na vrijeme zbrinut u žepačkom Domu zdravlja” – kaže Almir Mandžuka, predsjednik Lovačkog društva “Orlovik” Žepče.

Mandžuka kaže da od svega ne treba praviti dramu ali preporučuje gljivarima da sa oprezom ulaze u šumu i da su medvjedi najopasniji kada su u društvu mladunaca.

-“Učinit će sve da zaštite mlade medvjede. Ako se čovjek nađe u njihovoj blizini, to mogu protumačiti kao napad i onda može da dođe do vrlo opasne situacije u kojoj nenaoružan čovjek nema nikakve šanse da preživi” – tvrdi Mandžuka.

Sinoćnji događaj jedan je od rjeđih slučajeva napada medvjeda na čovjeka, a po fotografijama se vidi da se radi o mlađem medvjedu, ne starijem od dvije godine.

Službenici policijske stanice Žepče, na licu mjesta su sačinili zapisnik i uvjerili se da je zaista došlo do napada medvjeda na Sinana Čizmića Dalu i njegovo stado.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal