Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču obilježen 15. April – Dan oslobođenja Žepča

Objavljeno

-

“Udruženje antifašista i boraca NOR- općine Žepče” polaganjem cvijeća i narodnim skupom pred antifašističkim spomenikom na obroncima Bukovika jučer je obilježilo Dan oslobođenja Žepča, 15. April, kada su davne 1945. godine brigade narodnooslobodilačke vojske oslobodile naš grad i našu opštinu.

Na samom početku obilježavanja ovog jubileja, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, sve prisutne je pozdravio predsjednik UABNOR-a općine Žepče, Fadil Jahić, nakon čega su delegacije Općinskog vijeća Žepče, Koordinacije boračkih udruženja Žepče, SABNOR-a ZDK, UABNOR-a općine Žepče, OO SDP-a Žepče, OO SDA Žepče i Kantonalne skupštine, UABNOR-a općine Maglaj i neformalne grupe građana na čelu sa Mustafom Mehićem, položili vijence i cvijeće na spomenik.

U predivnom dekoru ukrašenih zastavam „Udruženja“ i države okupljenima oko spomenika su se obratili te ukazali na značaj ovog datuma, kako u NOR-u, tako i u posljednjem ratu, gl. imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić, Sretko Radišić (SABNOR ZDK), Elmedina Hrustić (OO SDP Žepče), Muhamed Jusufović (OV Žepče), a o historiskim činjenicama vezanim za 15. april govorio je profesor Nedžad Hodžić (UABNOR Žepče).

Govornici su svim građanima čestitali Dan oslobođenja Žepča, a nisu zaboravili ni borce Armije RBiH koji ovog datuma također slave godišnjicu postojanja i Dan Armije RBiH.

U emotivnom govoru često prekidanim gromoglasnim aplauzima prisutnih podsjetili su na značaj i ulogu antifašista i antifašizma kao nezaustavljivog procesa i ideje, koji se ne mogu niti smiju zanemariti ili nestati.

Advertisement

Upozorili su na negativne procese i događaje u periodu poslije oslobodilačkog rata 09.02.1945. godine pozvavši sve građane, ali i vlasti svih nivoa, da nam je temeljni i primarni zadatak mir i stabilnost, ali i boljitak za čovjeka i državu.

Nakon skupa ispred antifašističkog spomenika, dio boračke populacije i građana se zaputio u Gornju Mahalu, na šehidsko mezarje i Spomen sobu poginulih pripadnika Armije RBiH, gdje su također odali počast svim žrtvama koje su dali ono najvažnije, svoj život, u odbrani naše domovine.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal